Minder last van jouw rugpijn

Hoe kan jij pijn onderin je rug verminderen? Wij als rugpijncoaches kunnen jou helpen van jouw rugpijn af te komen.

Wat is lage rugpijn precies?

Lage rugpijn heet ook wel spit of lumbago. Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onder in de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijn doen. Lage rugpijn komt veel voor. Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is.

Waar rugpijn vandaan komt, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij erge pijn in jouw rug is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Deze werken dan even niet zoals zou moeten. Ze zijn, simpel gezegd, ‘uit vorm’ of ‘uit balans’. Dat is echter geen reden tot pessimisme. Rugpijn heeft een goede prognose, dat wil zeggen: de kans is groot dat de klachten verdwijnen.

Rugpijn Fysio Jansen Deurne

Oorzaken rugpijn

Risico’s voor jouw rug

Er is een aantal risicofactoren bekend die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lage rugpijn.
 Een aantal van deze factoren komt vaker terug.
Bijvoorbeeld:

 • veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen (met name met gestrekte benen/knieën)
 • lang in één houding blijven zitten of staan (op het werk, thuis)
 • repeterend werk doen
 • plotselinge hevige inspanningen verrichten
 • blootgesteld zijn aan veel trillingen
 • overgewicht
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kan jij zelf doen om je rugpijn onder controle te krijgen?

Pijn in jouw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Je humeur kan eronder lijden, het huishouden, jouw werk. In sporten, winkelen, uitgaan of tuinieren heb je gewoon minder zin. Langdurige rugpijn beïnvloedt jouw dagelijkse leven op een onprettige manier. Nu is het geruststellend om te weten dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat. Maar zeker als je er langere tijd last van hebt, is het goed om te weten wat je er zelf aan kunt doen. Want weliswaar zorgt een fysiotherapeut voor de nodige behandeling, op termijn heb je zelf de sleutel in handen voor het verminderen van jouw klachten. Daarbij kan je wel rekenen op begeleiding en advies van jouw fysiotherapeut.

Fysiotherapeut bij rugpijn

Het behandelen van jouw rugpijn is afhankelijk van de aandoening. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste rugpijn is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Tevens moet de rug na het bewegen rust krijgen om te herstellen. Wij gaan direct aan de slag met jouw blessure en zorgen voor de beste behandeling. Een afgestemd programma voor een goede en snelle revalidatie van jouw rugpijn.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij rugpijn:

Heb je last van rugpijn die maar niet overgaan? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij jou past. Iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Mulligan Deurne Fysio Jansen

Wat kan je zelf doen aan lage rugpijn?

Het lijkt soms onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van jouw rug weer in vorm komen, is door beweging. Onderzoek heeft aangetoond dat niét bewegen of het vermijden van bewegingen jouw rug meer kwaad doet dan goed. Het is belangrijk om zo gewoon mogelijk te blijven bewegen. Dan ben je eerder van je klachten af. Probeer door te gaan met jouw dagelijkse activiteiten en taken, ook al heb je pijn, maar zonder te overdrijven uiteraard. Bijvoorbeeld zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen en lang in één houding staan of zitten, dat kan je beter tijdelijk vermijden. Na enkele dagen tot een week kan je proberen om jouw rug weer wat meer te belasten. Bouw het geleidelijk op, dat is de enige juiste manier. Als je niet zeker weet waar je aan toe bent, vraag dan gerust jouw fysiotherapeut om advies.
 Het is niet aan te raden om veel te doen op de dagen dat je weinig pijn hebt en weinig op de dagen dat je veel rugpijn hebt. Het motto is dus: blijf bewegen, maar forceer niet! Ga maar eens na welke bewegingen je allemaal maakt in de dagelijkse routine en pas jouw manier van doen waar nodig aan. Vaak beweeg je te weinig, dus probeer dat meer te doen. Neem voldoende momenten om te ontspannen. En wissel van houding of loop af en toe een stukje, dat is goed voor jouw rug.

Oefeningen lage rugpijn

In veel gevallen kunnen oefeningen zorgen voor klachtenreductie of voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt. Let op! Het is mogelijk dat niet alle oefeningen voor jou of jouw aandoening aan te bevelen zijn. Zorgen oefeningen voor meer pijn die langdurig aanhoudt of ben je niet zeker over of je de oefeningen goed doet neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut!

Omgaan met een acute aanval van rugpijn

Ook al heb je momenten met veel rugpijn, bedenk dat deze meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige ziekte. Eventueel kan je pijnstillers (zoals paracetamol) nemen. Het is verstandig om ze in te nemen op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld om de 4 tot 6 uur. Bouw het gebruik ervan langzaam af en stop niet opeens helemaal met pijnstillers. Bedrust is meestal niet nodig, maar soms kán het gewoon niet anders. Probeer in elk geval niet langer dan twee dagen in bed te blijven, anders wordt jouw rug stijf en raken jouw spieren ontwend aan beweging en inspanning. Begin binnen enkele dagen tot een week weer geleidelijk jouw normale activiteiten op te bouwen.

Praktische tips bij rugpijn!

 • Tillen
  Sta er even bij stil hoe je gaat tillen en ken jouw eigen kracht. Til en/of draag de dingen dicht tegen jouw lichaam aan. Zak door jouw knieën (in plaats van voorover te bukken) voordat je iets optilt. En voorkom dat je met jouw rug draait terwijl je iets zwaars in handen hebt.
 • Houding
  Uiteraard is een goede houding belangrijk. Wisselen van houding is gezond. Sterker nog, als je de hele dag op dezelfde manier zit of staat krijg je eerder problemen.
 • Zitten
  Gebruik een stoel die goed steun geeft in jouw onderrug. Vermijd het zitten op lage en zachte stoelen. Wanneer je lang achter elkaar moet zitten, probeer dan regelmatig te wisselen van houding, en waar mogelijk elke 20 tot 30 minuten even op te staan en te bewegen. Ga ook na of jouw werkoppervlak een comfortabele hoogte heeft.
 • Staan
  Als je lange tijd achter elkaar moet staan, probeer dan regelmatig te wisselen van houding en waar mogelijk elke 20 tot 30 minuten toch even te zitten.
 • Werk
  Wanneer jij je ziek meldt op je werk, hou dan contact met jouw werkgever en jouw collega’s. Eventueel kan je proberen om een deel van de dag weer aan het werk te gaan. Zo blijf je toch betrokken. Naarmate je langer thuiszit, wordt het moeilijker om je werk weer op te pakken. Ook groeit de kans op langdurig werkverzuim.
 • In conditie blijven
  Wie fit blijft, loopt minder risico dat de rugpijn weer terugkomt. Daar kan je aan werken door regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, zwemmen of fietsen. Doe vooral wat je leuk vindt, want dan ga je er makkelijker op termijn mee door. En dat is voor jouw rug natuurlijk het beste.
 • Ontspannen
  Bij een goede conditie hoort ook ontspanning. Stress zorgt voor een gespannen houding en dit vergroot de kans op rugpijn.


Het belang van bewegen

Deze tekst geeft uitleg over lage rugpijn en geeft aan wat jij eraan kunt doen, maar wist je dat het aanleren van een actieve leefstijl je op veel fronten winst kan opleveren? Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan jouw gezondheid. Jouw hart en bloedvaten blijven beter in conditie, bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Verder blijven jouw botten langer sterk en werkt jouw spijsvertering beter. Je voel je energieker, kunt gemakkelijker ontspannen en bent daardoor beter bestand tegen stress. Voldoende lichaamsbeweging verhoogt jouw kwaliteit van leven, want als je soepel kunt bewegen, voel jij je beter!

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied rugpijn

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je rugklachten? MalouWout en Joris helpen je graag.

Malou Fransen Fysiotherapeut Fysio Jansen
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over rugpijn

Hoe lang een rugklacht duurt is moeilijk te zeggen, dat is erg afhankelijk van wat de oorzaak is. Goed om te weten is dat het gros binnen 6 weken vanzelf verdwijnt.

Rugklachten kunnen zeker ernstig zijn en moet je altijd serieus nemen. Gelukkig zijn spierblessures in de lage rug over het algemeen niet blijvend. Zulke rug blessures zijn veelvoorkomend en lastig maar onschuldig, ze genezen relatief snel.

Hoewel veel rugklachten vanzelf verdwijnen is het goed om een arts in te schakelen in de volgende gevallen:

 • Significant trauma
 • Recent onverklaard gewichtsverlies ( > 5 kg / maand )
 • Maligne aandoeningen in voorgeschiedenis
 • Koorts
 • Deformiteiten (bv. lumbale kyfose, afwijkende stand)
 • Langdurig gebruik corticosteroïden
 • Intraveneuze toediening van medicijnen
 • Progressie niet-mechanische pijn, dus pijn die niet afhankelijk is van een houding of beweging
 • Pijn die ’s nachts blijft of zelfs erger wordt
 • Aanhoudende ernstige beperking lumbale flexie, grote stijfheid
 • Patiënt voelt zich ziek en onwel
 • Incontinentie voor faeces en/of urine
 • Rijbroekanaesthesie, geen gevoel in binnenbeengebied
 • Bilaterale uitvalsverschijnselen in benen, spierzwakte
 • Ernstig beperkt gangbeeld, afwijkend looppatroon

Voor de behandeling van rugklachten is geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist, tenzij je recht hebt op behandeling die vergoed wordt uit de basisverzekering.

In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Wanneer jouw aandoening op deze lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren).

De prevalentie cijfers van lage rugpijn liegen er niet om, lage rugpijn is een veel voorkomend probleem! Zo’n 70-85% van de bevolking maakt in het leven een episode van rugpijn mee. Onder de volwassenpopulatie zijn er 2 miljoen Nederlanders die last hebben van hun rug. De meest voorkomende lage rugklacht is de aspecifieke lage rugpijn.

Bij 85-90% van de gevallen behoort de rugpijn tot aspecifiek, dit betekent dat er geen aanwijsbare oorzaak te vinden is. Bij specifieke lage rugpijn is de oorzaak wel bekend, dit kan bijvoorbeeld een beknelling, een wervelbreuk, een infectie of artrose zijn. Bij aspecifieke lage rugpijn hebben mensen last van een zeurende pijn die door bepaalde bewegingen of houdingen verergert. Doordat er geen duidelijke oorzaak bekend is, spreken we van risicofactoren die een rol kunnen spelen. Deze factoren vergroten mogelijk de kans op de ontwikkeling van deze klacht, maar dit is niet de directe veroorzaker.

Mensen hebben last van pijn, maar de gevolgen hebben vaak meer impact op het leven. De klachten kunnen ertoe leiden dat het werken steeds lastiger wordt, met als gevolg werkverzuim. Psychische factoren spelen ook vaak een rol bij het onderhouden van deze klacht. Dit kan stress en angst zijn. De pijn en deze andere factoren kunnen leiden tot vermoeidheid, stemmingswisselingen en relatie of maatschappelijke problemen. Dit komt doordat beperkingen in beweging kan leiden tot minder participatie wat daaropvolgend een verminderde gemoedstoestand veroorzaakt.

 • Stress: dit is de grootste risicofactor. Veel mensen ervaren tegenwoordig stress, dit kan komen door spanningen, een hoge werkdruk of door veelal andere redenen. Wanneer je stress hebt, ervaren de hersenen dit als dreigend gevaar. Bij dreigend gevaar wil het lichaam je klaarmaken voor dit gevaar. De gebeurt door verhoging van de hartslag en verhoogde spanning van de spieren. Dit zorgt er namelijk voor dat je snel actie kunt ondernemen. Voor een belangrijke toets is dit functioneel, echter is langdurige stress niet goed voor je. Stress heeft dan een negatieve invloed op je immuunsysteem en samen met de verhoogde spierspanning kan dit leiden tot vervelende klachten.
 • Rugpijn: het hebben van rugklachten kan mensen in een vicieuze cirkel terecht laten komen. Doordat mensen pijn hebben, gaan ze bewegingen aanpassen. Dit kan leiden tot compensatie van andere spieren en een ander bewegingspatroon. Hierdoor krijgen mensen meer last van hun rug waardoor de klacht in stand wordt gehouden.
 • Langdurige zithouding: zoals bij lang autorijden of bij mensen met een kantoorbaan. Spieren willen variatie aan beweging en wanneer ze dit onvoldoende krijgen zullen structuren overbelast raken. Dit leidt tot verhoogde spierspanning en verkramping van de rugspieren.
 • Overbelasting: bij het veelvuldig belasten van de rug kan deze overbelast raken. Dit kan voor komen bij beroepen waarbij veel getild, gedraaid en gebukt moet worden. Denk hierbij aan mensen die werkzaam zijn in de bouw of in de zorg.

Voor een succesvolle behandeling is het belangrijk om te kijken wat er in het dagelijks leven verbeterd kan worden. Overgewicht, eenzijdig bewegingspatroon en inactiviteit zullen de klachten onderhouden. Probeer dit patroon te doorbreken, zorg voor voldoende beweging en varieer hierin! Een gezonde leefstijl is altijd aan te raden om minder lichamelijke klachten te hebben. Neem tijd voor jezelf om je lichaam en geest te ontspannen om stress te reduceren. Wij helpen je om de conditie van de spieren te verbeteren, zodat je bepaalde bewegingen langer kunt volhouden. Door hier samen aan te werken kunnen we je helpen om van die rugpijn af te komen!

Braces, de meningen zijn erover verdeeld. Zijn ze nou juist wel of niet goed? Maken ze je spieren lui of zorgen ze ervoor dat je in staat bent alle omliggende krachtpatsers sterk te houden?Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig en zéker niet eenduidig te geven.

Feit is dat braces door veel mensen als prettig ervaren worden omdat ze compressie en steun geven. Ze worden vaak gebruikt op momenten waarbij wat extra belasting of activiteit gevraagd wordt of als aanvulling op een behandel-/hersteltraject.

Rugproblemen kunnen in het dagelijks leven voor nogal wat problemen zorgen. Op sommige momenten kan het daarom fijn zijn om een rugbrace te dragen.