Last van trochanter major pijnsyndroom?

De trochanter major is het botpunt dat uitsteekt aan de zijkant van het heupgewricht. Aan deze grote knobbel hechten zich belangrijke spieren. Deze spieren zijn tijdens het lopen nodig bij de zwaaifase en ze hebben een belangrijke functie bij het dragen van het lichaam op het standbeen. Het trochanter major pijnsyndroom is de overkoepelende naam van een slijmbeursontsteking (bursitis) en/of degeneratie van peesweefsel (tendinose). Het wordt meestal gevonden bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder, maar het komt ook voor bij mannen en in andere leeftijdsgroepen.

Symptomen trochanter major pijnsyndroom

Het trochanter major pijnsyndroom wordt in het bijzonder gekenmerkt door pijn aan de zijkant van de heup. Mensen ervaren pijn tijdens het lopen en bij het liggen op de aangedane zijde, hierdoor kun je ’s nachts ook last ervaren. De pijn is gelokaliseerd op of rondom de trochanter major en kan uitstralen via de zijkant van het bovenbeen naar de knie toe. Af en toe is er sprake van liespijn of pijn in de bil. De pijn in de heup wordt vaak als een scherpe pijn ervaren. Er kan een verzwakking van de spieren rondom de trochanter major aanwezig zijn. In dit geval kan de patiënt in een soort van waggelgang lopen doordat de romp bij de aangedane zijde gaat overhellen (teken van Duchenne). Om bij deze structuren wrijving te voorkomen zijn er verschillende slijmbeurzen aanwezig. Dit zijn een soort van stootkussentjes die voorkomen dat botten en spieren over elkaar heen schuren. Ook kan er sprake zijn van een ‘snapping hip’. Dit is een knakkend gevoel aan de buitenkant van de heup. Dit ontstaat doordat de pees over de trochanter major heen beweegt. Normaal gesproken gebeurt dit pijnvrij, maar wanneer er een ontsteking is geeft dit een pijnsensatie.

Oorzaken trochanter major pijnsyndroom

De klachten kunnen vanzelf afnemen, maar ze kunnen ook geleidelijk aan toenemen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het trochanter major pijnsyndroom:

  • Overbelasting (werk of sport vaak bij wielrennen, hardlopen, wandelen)
  • Kwaliteitsvermindering pees door leeftijd, onderbelasting, corticosteroïden of verkalking
  • Verkorte spieren
  • Reumatoïde artritis
  • Overgewicht
  • Afwijkend bewegingspatroon
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kun je zelf doen om het herstel te bevorderen?

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat de spier en/of slijmbeurs zich kunnen herstellen. Probeer hierbij de activiteiten waarbij je veelvoudig heupbewegingen maakt zoveel mogelijk te beperken.

Fysiotherapie trochanter major pijnsyndroom

In eerste instantie kan men een afwachtend beleid volgen: relatieve rust, eventuele (tijdelijke) ontlasting van de heup door een kruk of stok, pijnmedicatie en eventueel een hakverhoging onder de voet van de aangedane zijde. Door deze maatregelen op te volgen bestaat er een grote kans dat de klachten geleidelijk zullen afnemen. Bij onvoldoende effect kun je terecht bij de fysiotherapeut om een gerichter behandelplan op te stellen.

Behandelingen die vaak worden toegepast bij een trochanter major pijnsyndroom:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied trochanter major pijnsyndroom

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over trochanter major pijnsyndroom? Malou en Wout helpen je graag.

Fysiotherapeut en manueel therapeut i.o. Malou Fransen Deurne e.o.
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over trochanter major pijnsyndroom

Een acute bursitis kan enige dagen tot weken aanhouden. Een tendinose kan weken tot maanden duren.
Dit stuk bot van het bovenbeen (femur) heet anatomisch gezien het trochanter major. Ter hoogte van deze anatomische locatie zit een slijmbeurs (bursa trochanterica) en hechten enkele spieren aan (fascia lata en de tractus iliotibialis, piriformis, gluteus medius en gluteus minimus).
De trochanter major of grote rolheuvel is een botstructuur die deel uitmaakt van het dijbeen. De trochanter major bevindt zich bovenaan  aan de buitenzijde van de dijbeenschacht, op de plaats waar zich aan de binnenzijde de dijbeenhals bevindt.