Heb je last van posterieur enkel impingement

Het posterieur enkel impingement is een relatief onbekende aandoening. Bij een posterieur enkel impingement is er sprake van een inklemming aan de achterzijde van de enkel. De structuren die worden ingeklemd kunnen weke delen (bijv. kapsel, banden en pezen), een botuitsteeksel of loszittend botstukje zijn. De inklemming vindt plaats tussen de achterzijde van het scheenbeen en het achterste gedeelte van het hielbeen.

Symptomen posterieur enkel impingement

 • Pijn aan de achterzijde van de enkel.
 • De klacht neemt vaak geleidelijk aan toe, waardoor je mogelijk al enkele maanden pijn hebt.
 • Met de tenen volledig naar beneden bewegen is pijnlijk.
 • Activiteiten zoals springen provoceren de klachten.
 • Er kan lokale zwelling aanwezig zijn.

Oorzaken posterieur enkel impingement

De posterieure enkel impingement kan acuut ontstaan door een geforceerde beweging met de tenen en voet naar beneden toe. De klachten kunnen ook geleidelijk aan ontstaan. Herhaaldelijk lichte inklemming, kan langere tijd lichte beschadiging aanrichten wat uiteindelijk klachten geeft. Dit heeft te maken met overbelasting en wordt vooral gezien bij sporten waarbij de voet veelvuldig naar beneden beweegt. Dit is voornamelijk het geval bij balletdansers, voetballers en hardlopers. Door de gestrekte positie van de voet kan er compressie optreden van de structuren tussen het scheenbeen en hielbeen.

Er kan ook sprake zijn van chronische instabiliteit van de enkel. De enkel mist sturing en stabiliteit waardoor er makkelijker iets inklemt. Chronische instabiliteit kan ontstaan nadat je meerdere malen je enkel hebt verzwikt.

Er zijn mensen die vanaf de geboorte een extra botje (het os trigonum) in hun enkel hebben. Wanneer je de pech hebt dat dit botje groter van formaat is, heb je meer kans dat dit leidt tot een inklemming. In dit geval spreken we van pure pech en is er geen andere oorzaak dan een anatomische afwijking.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kan je zelf doen bij een posterieur enkel impingement?

 • Houd tijdelijk rust.
 • Slik eventueel pijnstillers tegen de pijn.
 • Beweeg na het rustnemen op geleide van de pijn en bouw de belasting weer op.
 • Denk erover na wat de oorzaak kan zijn van de inklemming en zoek er hulp voor bij een specialist.

Fysiotherapie bij een posterieur enkel impingement

In eerste instantie wordt er onderzocht wat de oorzaak is van de inklemming. Wanneer het te maken heeft met de sport die je uitvoert, is het advies om deze provocerende bewegingen een tijdje te vermijden. Wanneer dit niet mogelijk is omdat je bijvoorbeeld aan topsport doet, kan er gekozen worden voor een operatie. Bij een operatie wordt het botstukje wat ingeklemd zit verwijderd.

Bij een inklemming van de weke delen is een conservatieve behandeling effectief. Er wordt dan gewerkt aan het verbeteren van de stabiliteit, mobiliteit en er wordt advies gegeven. Bij een inklemming van botstructuren wordt er eerst gekeken of het vermijden van provocerende bewegingen voldoende helpt. Is dit niet het geval zal er gekozen worden voor een operatieve ingreep.

Behandelingen die vaak worden toegepast bij een posterieur enkel impingement:

 • Oefentherapie
 • Mobilisaties
 • Advies over aanpassing sportactiviteit
 • Deep tissue massage

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied posterieur enkel impingement

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je posterieur enkel impingement? Joep en Joris helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.