Last van je enkel?

Enkelklachten beperken je bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Naar schatting zijn er zo’n 500.000 tot 600.000 enkelletsels per jaar in Nederland. Er worden diverse problemen onderscheiden: acute of chronische en aspecifieke of specifieke enkelklachten. Een instabiel enkelgewricht en een enkelverzwikking zijn de belangrijkste oorzaken van enkelklachten. De aangedane structuur kan uiteenlopend zijn. Denk onder meer aan het bot, het kraakbeen, de spieren en/of de pezen.

Enkelklachten Deurne Fysio Jansen

Toen in de loop van de evolutie de aapmens op twee benen ging staan, veranderden de functie van de voet en daardoor ook de vormt. De grijpfunctie die nodig was voor het voortbewegen in bomen verdween volledig. De voet diende voortaan voor het verplaatsen zonder gebruikmaking van de handen. De stabiliteit nam sterk toe maar de mobiliteit van de voetgewrichten nam af. Dit was noodzakelijk om de grote krachten te kunnen opvangen die gepaard gingen met het lopen op twee benen; het volledige lichaamsgewicht moest immers worden gedragen. Enige mobiliteit in de voetgewrichten was nog wel nodig om op oneffen terrein te kunnen lopen. Het enkelgewricht diende daarbij vooral voor de voortbeweging. De gewrichten van voetwortel en middenvoet zorgden voor standsverandering van de voet in zijwaartse richting.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Oorzaak enkelklachten

Een enkelklacht kan verschillende oorzaken hebben. De meeste problemen komen voort uit acute sportletsels. Vaak zijn enkelblessure de oorzaak voor het ontstaan van enkelklachten. Maar ook achillespeesproblemen kunnen leiden tot verschillende enkelklachten.

Behandeling enkelklachten

De manier waarop jouw enkelklachten behandeld worden is afhankelijk van de aandoening die eraan ten grondslag ligt. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te vinden. Daarvoor moet je provocerende bewegingen aanvankelijk vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit vergroten en aandacht besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste enkelklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Tevens moet de enkel na het bewegen rust krijgen om te herstellen. Wij gaan direct aan de slag met je blessure en zorgen voor de beste behandeling. Je mag van ons een afgestemd programma verwachten voor een goede en snelle revalidatie van jouw enkelklachten.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Als enkelklachten aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter. Waarbij de enkel stabieler en sterker is dan voor de blessure.

Oefeningen enkelklachten

In veel gevallen kunnen oefeningen zorgen voor vermindering van de klachten of voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt. Let op! Het is mogelijk dat niet alle oefeningen voor jou of jouw aandoening aan te bevelen zijn. Zorgen oefeningen voor meer pijn die langdurig aanhoudt of ben je niet zeker over of je ze goed doet? neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut!

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied enkelklachten

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je enkelklachten? Joep en Joris helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.