Last van je enkel?

Enkelklachten beperken je bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Naar schatting zijn er zo’n 500.000 tot 600.000 enkelletsels per jaar in Nederland. Er worden diverse problemen onderscheiden: acute of chronische en aspecifieke of specifieke enkelklachten. Een instabiel enkelgewricht en een enkelverzwikking zijn de belangrijkste oorzaken van enkelklachten. De aangedane structuur kan uiteenlopend zijn. Denk onder meer aan het bot, het kraakbeen, de spieren en/of de pezen.

Enkelklachten Deurne Fysio Jansen

Toen in de loop van de evolutie de aapmens op twee benen ging staan, veranderden de functie van de voet en daardoor ook de vormt. De grijpfunctie die nodig was voor het voortbewegen in bomen verdween volledig. De voet diende voortaan voor het verplaatsen zonder gebruikmaking van de handen. De stabiliteit nam sterk toe maar de mobiliteit van de voetgewrichten nam af. Dit was noodzakelijk om de grote krachten te kunnen opvangen die gepaard gingen met het lopen op twee benen; het volledige lichaamsgewicht moest immers worden gedragen. Enige mobiliteit in de voetgewrichten was nog wel nodig om op oneffen terrein te kunnen lopen. Het enkelgewricht diende daarbij vooral voor de voortbeweging. De gewrichten van voetwortel en middenvoet zorgden voor standsverandering van de voet in zijwaartse richting.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Oorzaak enkelklachten

Een enkelklacht kan verschillende oorzaken hebben. De meeste problemen komen voort uit acute sportletsels. Vaak zijn enkelblessure de oorzaak voor het ontstaan van enkelklachten. Maar ook achillespeesproblemen kunnen leiden tot verschillende enkelklachten.

Behandeling enkelklachten

De manier waarop jouw enkelklachten behandeld worden is afhankelijk van de aandoening die eraan ten grondslag ligt. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te vinden. Daarvoor moet je provocerende bewegingen aanvankelijk vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit vergroten en aandacht besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste enkelklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Tevens moet de enkel na het bewegen rust krijgen om te herstellen. Wij gaan direct aan de slag met je blessure en zorgen voor de beste behandeling. Je mag van ons een afgestemd programma verwachten voor een goede en snelle revalidatie van jouw enkelklachten.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Als enkelklachten aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter. Waarbij de enkel stabieler en sterker is dan voor de blessure.

Oefeningen enkelklachten

In veel gevallen kunnen oefeningen zorgen voor vermindering van de klachten of voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt. Let op! Het is mogelijk dat niet alle oefeningen voor jou of jouw aandoening aan te bevelen zijn. Zorgen oefeningen voor meer pijn die langdurig aanhoudt of ben je niet zeker over of je ze goed doet? neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut!

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied enkelklachten

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je enkelklachten? Joep en Joris helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over enkelklachten

Een verzwikking (verstuiking) kan ontstaan wanneer je voet niet recht neerkomt en je voetzool naar binnen klapt. Je enkelbanden moeten er eigenlijk voor zorgen dat deze klapbeweging wordt tegen gehouden, maar zijn soms niet sterk genoeg om de krachten op te vangen.

Wanneer je enkelgewricht is overbelast, ervaar je pijn en/of stijfheid in en/of rond de enkel, je voelt dat met name tijdens het bewegen van de enkel. Er is een duidelijke relatie tussen de activiteit  die voor de overbelasting heeft gezorgd en het ongemak. Het herhalen van deze activiteit provoceert de klacht.

Wanneer er enkel sprake is van een overbelasting en je geen gescheurde enkelbanden hebt, kan je meestal na een week of 2 weer gewoon lopen en fietsen. Als de enkelband is gescheurd dan zal dit herstel natuurlijk langer duren. De fysiotherapeut kan je helpen bij hetgedoseerd opbouwen van de belasting en belastbaarheid. Denk hierbij aan taping, leefregels en oefeningen.

Om te voorkomen dat je je enkel verzwikt is het aan te raden de omliggende spieren te trainen. Ook is het belangrijk om voor iedere sportieve activiteit de spieren goed op te warmen. Tijdens het sporten kan je een brace dragen maar wees hier wel terughoudend in, een brace maakt namelijk ook dat de spieren zwakker worden. Laat je over het gebruik van de brace goed voorlichten door je fysiotherapeut.

In de meeste gevallen blijft de zwelling 3 tot 7 dagen zichtbaar. Wanneer je de belasting van je enkel weer gaat opbouwen, kan het zo zijn dat er opnieuw zwelling ontstaat, dit is normaal maar de zwelling moet gering zijn en weer snel verdwijnen. Het is zoeken naar de balans in rust en activiteit om het herstel te bevorderen.

  • (Recent) trauma
  • Al langer bestaande (onverklaarde) koorts
  • Recent onverklaard gewichtsverlies ( > 5 kg / maand )
  • Langdurig gebruik van corticosteroïden
  • Constante pijn die niet afneemt in rust of bij verandering van positie
  • Kanker in de voorgeschiedenis
  • Algemeen onwelbevinden
  • Nachtelijke pijn (die aanhoudt als je van houding verandert)
  • Uitgebreide neurologische tekenen en symptomen

Voor de behandeling van enkelklachten door een fysiotherapeut is geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Wanneer jouw aandoening op deze lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren).Voor enkelklachten geldt geen chronische vergoeding, tenzij er een operatie heeft plaatsgevonden.

Braces, de meningen zijn erover verdeeld. Zijn ze nou juist wel of niet goed? Maken ze je spieren lui of zorgen ze ervoor dat je in staat bent alle omliggende krachtpatsers sterk te houden?Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig en zéker niet eenduidig te geven.

Feit is dat braces door veel mensen als prettig ervaren worden omdat ze compressie en steun geven. Ze worden vaak gebruikt op momenten waarbij wat extra belasting of activiteit gevraagd wordt of als aanvulling op een behandel-/hersteltraject.