Last van enkelklachten?

Pijnlijke enkels beperken jouw dagelijkse activiteiten. Naar schatting zijn er zo’n 500.000 tot 600.000 enkelletsels per jaar in Nederland. Er zijn verschillende soorten enkelklachten: acute of chronische en aspecifieke of specifieke enkelklachten. Een instabiel enkelgewricht en een enkelverzwikking zijn de belangrijkste oorzaken van enkelklachten.Er zijn verschillende structuren die aangedaan kunnen zijn bij enkelklachten: het bot, het kraakbeen, de spieren en/of de pezen.

Enkelklachten Deurne Fysio Jansen

Toen in de loop van de evolutie de aapmens op twee benen ging staan, veranderde de functie en anatomie van de voet. De grijpfunctie van de voeten om zich in bomen te kunnen voortbewegen verdween volledig. De voet diende voortaan om zich te verplaatsen zonder de handen te gebruiken. De stabiliteit van de voet nam daardoor sterk toe en de mobiliteit van de voetgewrichten nam af. Dit was noodzakelijk om de grote krachten te kunnen opvangen die gepaard gingen met het lopen op twee benen; het volledige lichaamsgewicht moest immers worden gedragen. Enige mobiliteit in de voetgewrichten was nog wel nodig om op oneffen terrein te kunnen lopen. Het enkelgewricht diende daarbij vooral voor de voortbeweging. De gewrichten van voetwortel en middenvoet zorgden voor standsverandering van de voet op in zijwaartse richting.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Oorzaak enkelklachten

Er zijn verschillende oorzaken van enkelklachten en de meeste problemen komen voort uit acute letsels door het sporten. Vaak zijn enkelblessure de oorzaak voor het ontstaan van enkelklachten. Tevens kunnen achillespeesklachten leiden tot verschillende enkelklachten.

Behandeling enkelklachten

Het behandelen van jouw enkelklachten is afhankelijk van de aandoening. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste enkelklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Tevens moet de enkel na het bewegen rust krijgen om te herstellen. Wij gaan direct aan de slag met je blessure en zorgen voor de beste behandeling. Een afgestemd programma voor een goede en snelle revalidatie van jouw enkelklachten.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Als enkelklachten aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter. Waarbij de enkel stabieler en sterker is dan voor de blessure.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Oefeningen enkelklachten

In veel gevallen kunnen oefeningen zorgen voor klachtenreductie of voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt. Let op! Het is mogelijk dat niet alle oefeningen voor jou of jouw aandoening aan te bevelen zijn. Zorgen oefeningen voor meer pijn die langdurig aanhoudt of ben je niet zeker over of je de oefeningen goed doet neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut!

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.