Last van enkelinstabiliteit?

Als na een enkelverzwikking (inversieletsel) restklachten blijven bestaan in de vorm van ”giving-way” of recidiverend zwikken, spreken we van functionele instabiliteit. Er is dan sprake van pijn in de enkel en een instabiel gevoel van de enkel.

Enkelinstabiliteit Deurne Fysio Jansen

Verschijnselen en oorzaken van enkelinstabiliteit

De oorzaak van enkelinstabiliteit ligt meestal in een eerder doorgemaakte enkelverzwikking. Bij een enkelverzwikking is de samenwerking van spieren en de enkelbanden verstoord. Hierdoor voelt de enkel instabiel aan. Bij een enkelverzwikking scheuren de enkelbanden in of ze worden opgerekt waardoor de uiteinden van de enkelbanden verder van elkaar komen te liggen. Bij functionele instabiliteit zijn de enkelbanden na enkele weken goed hersteld, maar zijn de spieren rondom de enkel verzwakt. Je lichaam krijgt dan niet meer de juiste informatie over bewegingen in het gewricht. Het gevolg is dat je spieren niet meer snel kunnen reageren als je je dreigt te verstappen.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen van enkelinstabiliteit

– Aanhoudende pijn in het gebied rondom de enkel
– Regelmatig verzwikken van de enkel
– Instabiel gevoel in de enkel
– Vocht in de enkel na belasting
– Verstoorde coördinatie van de enkel
– Verlies van stabiliteit van de enkel
– Verlies van mobiliteit in de enkel
– Het niet goed durven belasten van de enkel (bewegingsangst)

Wat kun je zelf doen bij enkelinstabiliteit

Bij eerdere enkelblessures is het belangrijk dat je spierversterkende oefeningen uitvoert. Je kunt zelf met deze oefeningen beginnen 2 tot 6 weken na het ontstaan van de enkelblessure. Het dragen van schoenen met een stevige hiel helpen om het gevoel van stabiliteit te vergroten. Eventueel kan tapen van de enkel of het dragen van een brace tijdens sporten klachten vermindering brengen.
Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie enkelinstabiliteit

Aan de hand van de fasen van weefselherstel bepaald de fysiotherapeut of er sprake is van een normaal of afwijkend herstelproces. Hiervan is de indicatiestelling en het behandelbeleid afhankelijk. Bij een ”normaal” herstelproces leidt binnen 6 tot 8 weken functieherstel en genezing zonder functionele instabiliteit. Sportactiviteiten op het oude niveau als voor het trauma worden meestal binnen 12 weken hervat. Een fysiotherapeut zal een oefenprogramma aanbieden gericht op coördinatie, balans en spierversterkende oefeningen. Indien er sprake is van verlies van mobiliteit in het enkelgewricht, kan een fysiotherapeut deze behandelen door het enkel gewricht te mobiliseren.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Als de enkelinstabiliteit blijft aanhouden dan is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter. Waarbij de enkel stabieler en sterker is dan voor de blessure.

Afspraak inplannen

Wij kunnen je helpen met duidelijkheid over je enkelklachten en specifieke therapie. Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Tenniselleboog - Fysio Deurne - Fysio Jansen