Last van het tarsaal tunnel syndroom?

Tarsaal tunnel syndroom l Oorzaak en behandeling l Fysio Jansen

Wat is een tarsaal tunnel syndroom?

Wanneer we over een tarsaal tunnel syndroom spreken, dan hebben we het over een zenuw die aan de binnenkant van de enkel door een tunnel loopt en daar bekneld is. Deze tunnel noemen we de tarsale tunnel. Naast de zenuw die door deze tunnel loopt, gaan er ook pezen en een bloedvat doorheen. Dit wordt stevig bij elkaar gehouden door een band. Het is een klacht die meer gezien wordt bij hardlopers en sporters die veel springen en wordt regelmatig over het hoofd gezien.

Oorzaken van een tarsaal tunnel syndroom

Oorzaken voor het ontstaan een tarsaal tunnel syndroom zijn verdikte pezen, overbelasting en een platvoet. Verder worden er nog meer factoren of risicofactoren beschreven. Hierbij valt te denken aan diabetes, reuma en cysten.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen van een tarsaal tunnel syndroom

  • Doofheid, pijn, tintelingen en/of brandig gevoel binnenzijde van de voet. Soms straalt dit door richting de voet;
  • Langdurig staan en lopen provoceren klachten;
  • Te strak schoeisel kunnen de klachten doen verergeren;
  • In rust zijn er vaak geen klachten, ’s nachts kan dit echter wel zo zijn.

Wat kun je zelf doen bij deze klachten?

U kunt de klachten zelf doen verminderen door na te gaan of er sprake kan zijn van overbelasting en of u goed schoeisel draagt. Zorg er voor dat het schoeisel wat u draagt niet te strak zit. Met overbelasting bedoelen we of u in een korte tijd niet veel meer bent gaan belasten dan gebruikelijk. Neem in dat geval kort rust en probeer het geleidelijk aan weer op te bouwen.

Fysiotherapie bij een tarsaal tunnel syndroom

Uw fysiotherapeut kan u helpen bij het achterhalen van de oorzaak van uw klacht en deze samen met u trachten te verhelpen. De behandeling zal individueel bepaald worden. Hierbij kan de fysiotherapeut gebruik maken van neurodynamische behandeltechnieken en oefentherapie. Soms is het echter noodzakelijk dat er een injectie geplaatst wordt, wanneer de klachten niet verminderen. In dat geval zal uw fysiotherapeut u terugverwijzen naar uw huisarts.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen