Het belang van een goede planning

Op deze pagina gaan we het hebben over  het belang van een goede planning. Een goede dagindeling heeft momenten van inspanning, afleiding en ontspanning. Dit voorkomt dat je ’s avonds uitgeput bent en veel stress opbouwt gedurende een dag. Succes met het toepassen van deze praktische handvatten.

Planning Fysio Jansen

Pas de salami-techniek toe

Om te voorkomen dat de spanning zich gedurende een dag opbouwt is het belangrijk om tussen activiteiten door regelmatig even te ontspannen of iets anders te doen. Dat noemen we ook wel de ‘salami-techniek’: telkens een ‘stukje’ werk doen, dan rust, werk, rust etc. Dan houden we het werk goed vol en…we blijven er lol in houden!

Kies voor de komende week een taak uit waarbij je de salamitechniek kunt toepassen. 

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Plan realistisch

Houd er rekening mee dat je realistisch plant. Eén van de oorzaken waardoor de draagkracht en draaglast niet in balans is, is dat mensen onvoldoende nagaan hoeveel tijd en energie er daadwerkelijk in een activiteit gaat zitten. Ben jij iemand die vaak zegt ´dat doe ik nog even´, ga dan eens na of je jezelf niet voor de gek houd. Een activiteit duurt vaak langer dan je denkt of kost meer energie dan je dacht.

Stel een dagindeling samen waarin je verplichtingen, ontspanning- en afleidingsmomenten vastlegt.

Stel prioriteiten

Stel prioriteiten
Bepaal voor jezelf of de activiteiten die je te doen hebt belangrijk of onbelangrijk zijn, en urgent of niet urgent. Belangrijk wil zeggen essentieel voor je functie of voor het draaiend houden van je huishouding. Urgent betekent alleen maar dat een activiteit aan tijd gebonden is. Beide begrippen worden vaak verwisseld. Mensen doen vaak de urgente, maar routinematige klussen het eerst. Belangrijke maar niet-urgente activiteiten worden niet gepland, waardoor je met de belangrijke activiteiten in tijdnood komt.

Durf nee te zeggen Fysio Jansen

Durf ‘nee’ te zeggen

Zeg eens ‘nee’ tegen een privé-afspraak als je weekend al bijna vol zit.  Of durf aan je collega te vragen of hij je wil helpen, wanneer je al het werk niet afkrijgt. Wees eerlijk naar je leidinggevende of baas wanneer je wordt gevraagd om extra taken over te nemen en jij weet dat dit voor jou teveel gevraagd is.

Delegeer taken

Wanneer je teveel werk te doen hebt en er gespannen door bent, vraag dan anderen om hulp. Net zoals jij mensen graag wilt voorthelpen willen zij jouw ook helpen. Dus gun ze die kans en geef mensen ruimte om jouw te ondersteunen.

E-mail burn-out

Van de Nederlandse managers noemt 24 procent de stortvloed aan e-mails als grootste bron van stress! Een goed spamfilter kan je helpen. Daarnaast is het belangrijk dat je de tijd die je spendeert aan je mail correspondentie afbakent.