Het verschil tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren

Niet bij elke tumor is er sprake van kanker. En zijn goed aardige en kwaadaardige tumoren. Alleen kwaadaardige tumor wordt kanker genoemd.

Goed aardige tumoren

Dit zijn gezwellen die door andere weefsels heen groeien en zich niet door het lichaam verspreiden. Een wrat is een bekend voorbeeld van een goed aardige tumor. Goed aardige tumor in stoppen vaak vanzelf met goeie, waardoor ze klein blijven. Ondanks dat een goed aardig gezwel op zich geen kwaad doet kan het tegen omliggende weefsels of als je aan het drukken bedoel het wel zinvol kan zijn om deze te verwijderen.

Kwaadaardige tumoren

Dit zijn gezwellen waarbij de genen die de cellen onder controle houden zo beschadigd zijn, dat de cellen zich zeer afwijkend gaan gedragen en door blijven groeien. deze tumoren kunnen omliggende weefsels en organen binnendringen, daar ook groeien, en de organen beschadigen. Daarom worden zij kwaadaardige tumoren genoemd. Deze kankercellen kunnen ook losraken en zich verspreiden naar andere locaties en daar een nieuwe kwaadaardige tumoren genoemd. Deze kankercellen kunnen ook losraken en zich verspreiden naar andere locaties en daar een nieuwe kwaadaardige tumor vormen. Dit wordt een uitzaaiing of ‘metastase’ genoemd.

Een uitzaaiing of metastase

Het ontwikkelen van kanker kan soms jaren duren, maar soms ook heel snel gaan. Een of meer kwaadaardige cellen van de oorspronkelijke tumor (primaire tumor) kunnen loskomen en zich via de bloedbaan of lymfestelstel verplaatsen naar een andere locatie. Zo ontstaat een secundaire tumor of metastase. De oorspronkelijke tumor is vaak bepalend voor de aanpak en het verloop. Zo kan door borstkanker uitzaaiing ontstaan naar de botten, maar dit is toch anders dan botkanker. Niet alle vormen van kanker zijn even ‘agressief’.

Welke soorten kanker zijn er?

Kanker kan in bijna alle cellen en weefsels ontstaan. Omdat alle cellen hun eigen eigenschappen en functies hebben, zijn er ook meer dan 100 verscillende soorten kanker.

Ingedeeld naar cellen/weefsels kan kanker ontstaan in:

  • Bekledende cellen: huis, melanoom, long, blaas, urineleider, baarmoederhals
  • Slijmvormende cellen: borsten, darm en maag, long, eierstok, baarmoeder
  • Steunweefsel: zaadbal, bindweefsel, spier, bot, zenuwen en hersenen
  • Bloed en lymfe: acute en chronische leukemie, lymfeklier (Hodgkin en Non-Hodkin), en beenmerg (multipel myeloma).

De 4 meest voorkomende vormen van kanker in Nederland

  • Borstkanker
  • Prostaatkanker
  • Longkanker
  • Dikke darmkanker