Heeft u een goed matras?

Een verkeerde matras kan zorgen voor fysieke klachten zoals hoofd- nek- en rugpijn en een vermoeid gevoel.

Tijdens de slaap herstelt de rug zich door de afname van druk op de tussenwervelschijven. Zo kunnen deze weer vocht opnemen. Dat bevordert de elasticiteit die noodzakelijk is om als schokdemper voor de wervels te functioneren. Zo krijgt ook het kraakbeen de kans om te herstellen. Bovendien daalt tijdens je slaap de spierspanning in je rug. Voor dit herstelproces is een goede slaaphouding en een goede matras noodzakelijk.

Een goede matras draagt het lichaamsgewicht over de gehele oppervlakte gelijkmatig en ondersteunt de natuurlijke krommingen van de rug. De hardheid van de matras speelt hierbij een rol. Een te harde matras kan je spieren en gewrichten overbelasten. Een te zachte matras beperkt bewegingsvrijheid en vochtafvoer. Een goede matras is dus een zeer persoonlijke kwestie. Kies dus bij voorkeur voor twee afzonderlijke matrassen wanneer je een bed deelt. Let er ook op dat het kussen niet te dik of te hard is; dit zorgt voor een knik in de wervelkolom.

Een kwalitatief goede matras gaat tot tien jaar mee. Laat je goed adviseren bij de aanschaf. Vermoedt u dat uw slaaphouding klachten veroorzaakt? Vraag de fysiotherapeut om raad.

Goed matras Fysio Jansen