Balans tussen belasting en belastbaarheid

Belasting gaat over wat van het lichaam gevraagd wordt. Capaciteit gaat over wat het lichaam aankan. Als de belasting afgestemd wordt op de capaciteit kunnen er theoretisch geen klachten ontstaan. Door de belasting groter te maken dan de capaciteit wordt de capaciteit van het lichaam op den duur vergroot en zie je aanpassingen in het gehele lichaam. Als weefsels langere tijd een grotere belasting moeten ondergaan dan de capaciteit toestaat, is de kans groot dat bepaalde weefsel worden beschadigd.

Inzicht in oorzaak en herstel van pijn en bewegingsbeperkingen

Belasting vs capaciteit

Wanneer iemand een blessure of pijn heeft is het volstrekt normaal om je af te vragen wat er fout ging en hoe we het de volgende keer kunnen voorkomen. In de meeste gevallen gaat het om de belasting vs. Capaciteit. Elk weefsel in het lichaam heeft een bepaalde capaciteit. Als we een belasting toevoegen groter dan de capaciteit is er een hogere kans op pijn of een blessure. Maar als we de belasting langzaam toevoegen en het weefsel de tijd geven om zich aan te passen aan die belasting dan zou het goed moeten gaan. Omdat de capaciteit van die weefsels langzaam zal toenemen. Bijvoorbeeld: spieren worden sterker, botdichtheid wordt beter en pezen worden veerkrachtiger. Maar als we die belasting sneller gaan toevoegen dan hebben we een grotere kans om geblesseerd te raken. Bijvoorbeeld als je een baksteen op je voet laat vallen is de belasting veel groter dan de capaciteit en het is abrupt toevoegt, dus er is geen tijd voor aanpassing. Dat voorbeeld is misschien overdreven, een gebruikelijker scenario is iemand die snel met een nieuwe activiteit begint. Opnieuw is de belasting groter dan de capaciteit en alhoewel het niet zo abrupt is als een trauma is het sneller dan de mogelijkheid voor het lichaam om zich aan te passen dus het weefsel wordt beschadigd en de capaciteit daalt. In beide gevallen is de belasting sneller toegevoegd dan hoe snel het weefsel zich kunnen aanpassen. Aan de andere kant zijn wij soms slim en houden we een trainingsschema constant aan. Totdat stress, ziekte, slechte voeding of te weinig slaap of een van de andere factoren de capaciteit verlaagt, door de kans om te herstellen van de training te verhinderen en de capaciteit daalt. Deze lagere capaciteit maakt ons ook kwetsbaarder voor blessures. Hiernaast kan pijn ook worden beïnvloed door onze gedachten, verwachtingen, ervaringen en andere dingen die in ons leven gebeuren. Dus de meeste blessures kunnen gelinkt worden aan de belasting/capaciteit verhouding.

Balans belasting en belastbaarheid

Biomechanische afwijkingen / asymmetrieën

Jammer genoeg wordt veel mensen verteld dat hun pijn het gevolg is van biomechanische afwijkingen, zoals asymmetrie in de autonomie of dat ze verkeerd bewegen. Voorbeelden hiervan zijn een korter been, platvoeten, niet actieve bilspieren, een heiligbeen dat niet rechtstaat of andere dingen. Deze factoren zijn onderzocht en de conclusie is dat de meeste niet eens bestaan. Degene die bestaan kunnen zorgen voor hogere belasting op het weefsel, maar zelfs dan spelen ze geen of een hele kleine rol in pijn of blessures. Het feit blijft dat als je het lichaam genoeg tijd geeft om zich aan te passen, de kans op pijn of blessures miniem is, zelfs als we niet perfect gebouwd zijn of perfect bewegen. Als je ooit de paralympics hebt gekeken, realiseer je je dat mensen kunnen presteren op extreem hoog niveau, terwijl ze grote asymmetrieën en compensaties moeten verwerken, zolang je het lichaam de tijd geeft zich aan te passen aan de belasting. Dit moeten we onthouden als we denken aan de echt reden van de meeste blessures.

belasting en belastbaarheid - respect voor de herstelperiode van weefsel

Respect voor de herstelperiode van weefsel

Probeer niet slecht over jezelf te denken of te denken dat je niet goed functioneert op een bepaalde manier en wees niet te analytisch over hoe je beweegt. Denk eens terug aan wanneer je een te snelle verandering maakte in je sport, hardlopen of dagelijkse leven. Dit moeten we ook onthouden als we toch pijn of een blessure krijgen. Wanneer je geblesseerd bent moet je misschien tijdelijk de belasting verlagen met rust. Maar onthoudt dat bij een langdurige rustperiode de capaciteit van de weefsels ook afneemt en als gevolg hiervan is er minder belasting nodig om opnieuw geblesseerd te raken. Dit maakt de noodzakelijk om rustig op te bouwen tot het oude niveau van activiteit. Het belangrijkste om te onthouden is dat het goed is om op lange termijn een beetje mechanische belasting op het lichaam te hebben, zolang we maar respect hebben voor de tijd die ons lichaam nodig heeft om zich aan te passen. Wanneer je niks doet past je lichaam zich aan door de capaciteit te verlagen. Door langzaam je activiteit te verhogen past je lichaam zich aan door de capaciteit te verhogen. Wanneer je dit te snel doet raak je geblesseerd. Maar als je het concept van belasting vs capaciteit onthoudt, en weefselaanpassingen, dan ben je op weg om de belangrijkste oorzaak van de meeste pijn en blessures te begrijpen.

Meer informatie?

Neem gerust contact op wanneer je vragen hebt. Het kan telefonisch of via de mail. info@fysiopraktijkjansen.nl