Risicofactor hoge bloeddruk

Een goede bloeddruk is belangrijk om de hart- en vaten gezond te houden. De streefwaarde voor de bloeddruk is een waarde onder de 140/90 mmHg. Dit geldt voor volwassenen tot 80 jaar.

Bij een thuismeting moet de bloeddruk gemiddeld lager zijn dan 135/90 mmHg. Thuis is de bloeddruk namelijk altijd iets lager dan in de spreekkamer bij de arts.

Mensen met een hoge bloeddruk merken daar meestal niets van. Bij ernstige of langdurig verhoogde niet-behandelde bloeddruk kunnen wel symptomen optreden. Deze symptomen zijn onder meer hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, kortademigheid, rusteloosheid en wazig zien.

Het gevaar schuilt in een versnelde mechanische (endotheel)beschadiging van het hart-vaatstelsel. Dit is in het hele vaatsysteem merkbaar. Bij langdurige hypertensie ontstaat op deze manier niet alleen schade aan hart en nieren, maar dus ook atherosclerose in de grotere vaten naar de benen. Door de kleine beschadigingen in de wand van de arteriën worden de endotheelcellen geprikkeld en komt er een ontstekingsreactie op gang.

Onderzoek toont aan dat training een positief effect heeft op hypertensie bij een:

  • Trainingsintensiteit 50- 85%
  • HRmax of 40-70% van VO2max
  • Borggschaal op 11-13