Atherosclerose en nu?

Iedereen krijgt te maken met het ouder worden van de bloedvaten. De binnenste laag van de wand van een bloedvat verdikt en verbindweefselt langzaam. Geleidelijk worden ook de gladde spiercellen uit andere lagen steeds meer vervangen door bindweefsel. Zo worden de vaten langzamer stijver.

Bij atherosclerose is de intima (binnenste laag van een bloedvat) van grote en middelgrote arteriën aangedaan. In die intima ontstaan atherosclerotische plaques. Deze plaques bestaan uit een kern van vetten, dode cellen en bindweefsel. Ze ontstaan doordat er een soort vicieuze cirkel op gang wordt gebracht.

De medische naam voor slagaderziekte is atherosclerose. Het voorvoegsel ‘athero’ gaat terug op het Griekse athèrè, dat brij of pap betekent. Het tweede deel, ‘sclerose’, betekent weefselverharding. Atherosclerose is dus de opeenhoping van een zachte papachtige brij in de slagaderwand waardoor de elasticiteit van die wand minder wordt.

Door de plaques kan de doorgang van een slagader aanzienlijk nauwer worden, maar dat geeft in het begin geen klachten. Pas als de diameter van de doorgang met de helft is afgenomen, ofwel anders gezegd 50 procent of meer is vernauwd, ontstaan er problemen.

atherosclerose

Deze problemen zijn vaak aanwezig in de kransslagaders (die de bloedvoorziening regelen van het hart), hierbij kunnen klachten komen van pijn op de borst bij inspanning, dit noemen we angina pectoris.

Bij een herseninfarct is er sprake van een afsluiting in een bloedvat van de hersenen, als deze afsluiting tijdelijk is spreken we van een TIA.

Daarnaast is een bekend symptoom etalagebenen, hierbij geven de vernauwingen in de beenslagaders pijn bij het lopen. Dit trekt weer weg zodra mensen stil staan of zitten, bijvoorbeeld door even voor een etalage te kijken. Deze problemen ontstaan langzaam, waardoor mensen er vaak veel te lang mee doorlopen.

De beste dokter dat ben je zelf, want voorkomen is beter dan genezen.  Sommige risicofactoren zoals leeftijd, geslacht en erfelijke aanleg heb je helaas niet in de hand. Maar aan andere risicofactoren kun je heel veel doen! In de kopjes kan je informatie vinden over alle risicofactoren en wat je hier zelf aan kunt doen!

Heb je nog vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen op 0493-242121 of via info@fysiopraktijkjansen.nl