Risicofactor Diabetes mellitus

Diabetes mellitus is een stoornis in de stofwisseling die wordt veroorzaakt door een absoluut of relatief gebrek aan insuline. Daarbij ontstaan belangrijke veranderingen in de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling en kan op de lange duur de functie van verschillende organen verslechteren.

Door het absolute of relatieve tekort aan insuline ontstaat een te hoog bloedglucosegehalte (hyperglycemie). Daarnaast is er, vooral bij diabetes mellitus type II, vaak sprake van hypertriglyceridemie (een verhoogd vetgehalte in het bloed) en een verlaagd HDL-cholesterol. Wanneer lange tijd sprake is van hyperglycemie, ontstaan complicaties in de bloedvaten. De bekendste zijn aantasting van de bloedvaatjes naar de ogen (retinopathie), naar de nieren (nefropathie) en naar de voeten (diabetische voet). Maar daarnaast is er sprake van aantasting van de binnenkant van de grote arteriën, met name bij DMII-patiënten (met name de onderbeenarteriën). Ook hier is dus weer sprake van atherosclerose. Deze verloopt bij diabetespatiënten sneller en heviger.

Training bij hyperglycemie met een trainingsintensiteit van 50-90% HRmax of 50-85% van VO2-max (Borggschaal 11-15) heeft een positief effect op hyperglycemie. Belangrijk bij het trainen is te letten op wondjes aan de benen, goed zittend schoeisel en mogelijke hypoglykemie tijdens of na inspanning

Risicofactor diabetes mellitus l Deurne l Fysio Jansen