Koolhydraten

Koolhydraten

Koolhydraten zijn  de belangrijkste energiebron in ons lichaam. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor alle ‘suikers’ die in onze voeding voorkomen.

Verschillende soorten koolhydraten

Er zijn vier verschillende soorten koolhydraten:

  • Glucose: Dit is suiker zoals in de suikerpot maar ook in frisdrank, snoep, koek etc.
  • Fructose: Dit is fruitsuiker en zoals de naam al zegt komt dit voor in fruit.
  • Lactose: Dit is melksuiker en zoals de naam al zegt komt dit voor in melkproducten.
  • Zetmeel: Dit komt voor in aardappelen, pasta, rijst, maïs en dergelijke.
Koolhydraten Fysio Jansen

Koolhydraten zijn de brandstof waarop het lichaam loopt. Krijg je echter teveel koolhydraten binnen, en kan het lichaam het niet allemaal gebruiken, dan wordt het omgezet in vet en als vet opgeslagen. Dit vet kan gebruikt worden als reserve op het moment dat het lichaam meer energie nodig heeft.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Welke koolhydraten kan ik nu het beste kiezen?

Om hierin een goede keuze te kunnen maken, moet je eigenlijk op twee dingen letten.

Hoe snel worden de koolhydraten opgenomen in het lichaam?

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten vind je vooral in bonen, erwten, volkoren granen, en bruine rijst. Het duurt langer voordat deze koolhydraten zijn afgebroken. Op deze manier heeft het lichaam dus voldoende energiereserves voor een langere periode en hou je langer een vol gevoel.

Simpele koolhydraten

Simpele koolhydraten komen vooral voor in fruit, melkproducten en producten waaraan suiker is toegevoegd (koek, snoep, frisdrank). Deze koolhydraten worden veel sneller afgebroken. Met andere woorden, na het eten van simpele koolhydraten zul je veel sneller weer honger krijgen. Welke voedingsstoffen levert het voedingsmiddel nog meer?

Het is belangrijk om te kijken naar de voedingsstoffen die er verder nog in het voedingsmiddel zitten. Fruit en snoep bevatten bijvoorbeeld allebei simpele koolhydraten. Maar fruit bevat daarnaast ook nog vezels en vitamines en mineralen en is dus gezond. Snoep bevat geen vezels, vitamines en mineralen en is dus niet gezond.

Sleegers-dietistenpraktijk-logo-def

Indien u benieuwd bent naar de juiste voedingsadviezen voor u kunt u contact opnemen met Diëtistepraktijk Sleegers. De gezonde keuze ook de makkelijkste keuze te laten zijn, dat is haar doel.
Website: www.dietistenpraktijksleegers.nl
E-mail: info@dietistenpraktijksleegers.nl
Tel: 06 25 414 606