De voetwortelbeentjes noemen we tarsale botten en bevinden zich aan de achterkant van de voet in de hiel. Bij een tarsale coalitie zijn twee voetwortelbeetjes (gedeeltelijk) aan elkaar vastgegroeid. De verbinding kan bestaan uit botweefsel, kraakbeen of bindweefsel. Hoe stijver de verbinding hoe meer kans op klachten. Het komt ook voor dat mensen geen symptomen ervaren. De tarsale coalitie is een zeldzame aandoening die maar bij 1-2% van de mensen voorkomt. Het komt vier keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Heb je last van tarsale coalitie?

Symptomen tarsale coalitie
Vaak treden er elders in de voet problemen op omdat andere gewrichten bewegingen moeten compenseren waardoor zij overbelast raken. Andere mogelijke klachten zijn:
- Pijn in de middenvoet.
- Stijfheid van de middenvoet.
- Een opvallende platvoet.
- Regelmatig omzwikken van de enkel.
- Klachten nemen toe tijdens of na een activiteit.
- Klachten verminderen in rust.
Oorzaken tarsale coalitie
Bij een aangeboren tarsale coalitie komen de symptomen vaak in de tienerjaren naar voren. De kraakbeen- of bindweefselgewrichten tussen de botten verstijven namelijk wanneer ze volwassen worden. Dit leidt tot minder bewegingsbereik in het achterste deel van de voet. Hierdoor ervaart men druk op het enkelgewricht en pijn bij activiteiten. Bij de helft van de mensen met een aangeboren variant komt de aandoening in beide voeten voor.
Bij een veworven tarsale coalitie is de aandoening afkomstig van een gewrichtsontsteking, reumatoïde artritis, een infectie, een breuk of ander traumatisch gewrichtsletsel. Het gewricht wordt door een van deze redenen aangetast en dit kan zich op elke leeftijd presenteren.
Wat kan je zelf doen bij een tarsale coalitie?
- Neem voldoende rust om de klachten te laten afnemen.
- Neem eventueel pijnstillers op advies van de huisarts.
- Mogelijk kunnen steunzolen helpen, bezoek hiervoor de podotherapeut.
Fysiotherapie bij een tarsale coalitie
De arts zal voor gips of een speciale orthopedische schoen kiezen, zodat de voet voldoende rust krijgt. Vervolgens is het belangrijk dat de voet met behulp van steunzolen of orthesen gecorrigeerd wordt. De fysiotherapeutische behandeling kan worden ingezet om de pijn en stijfheid te verminderen. Wanneer de conservatieve behandelingen niet voldoende blijkt wordt er gekozen voor een operatieve ingreep. In eerste instantie wordt overmatig botgroei verwijderd. Als laatste optie kan het gewricht worden vastgezet.
Behandelingen die vaak worden toegepast bij een tarsale coalitie:
Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied tarsale coalitie
Afspraak inplannen
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.
Deel deze pagina