Last van voetklachten?

Voeten krijgen het leven lang de volle lading van het lichaamsgewicht te verduren. Hierbij ontstaan bij een grote groep mensen pijn aan de voeten. De voet krijgt niet altijd de aandacht die het verdient, en het kan forse beperkingen in lopen en het dagelijkse doen en laten geven.

Het voetgewricht lijkt op het oog een simpel gewricht, het is echter een complex netwerk van tientallen botten, spieren en kapsels. In totaal zitten er zelfs 26 botten die samenwerken om tot een mooie afwikkeling te komen.  Minieme afwijkingen kunnen op den duur grote gevolgen hebben. Er zijn veel oorzaken die tot voetpijn kunnen leiden, hieronder zijn enkele opgesomd waar je meer uitleg kunt vinden.

Voetklachten l Oorzaken en behandeling l Fysio Deurne

Oorzaken voetklachten

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Fysiotherapie bij voetklachten

Het behandelen van jouw voetklacht is afhankelijk van de oorzaak, hier is een gedegen onderzoek voor noodzakelijk. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste voetklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Blijf gedoseerd bewegen maar zorg ook voor voldoende rust na het bewegen. Wij gaan direct aan de slag met jouw blessure en zorgen voor de beste behandeling. Een afgestemd programma voor een goede en snelle revalidatie van jouw voetklacht.

 

Behandelingen die vaak toegepast worden bij voetklachten:

Heb je last van voetklachten die niet uit zichzelf overgaan? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij jou past.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied voetklachten

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je voetklachten? Joep en Joris helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over voetklachten

Miljoenen Nederlanders kampen met voetklachten, vaak heeft dat houdingsklachten tot gevolg. Ongeveer 57 procent van alle Nederlanders krijgt eens in zijn leven te maken met voetproblemen en dit aantal neemt alleen maar toe.

Veel mensen met neuropathie (zenuwpijn) voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat je voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen heeft een gunstig effect op neuropathie. Ook kunnen gerichte oefeningen uitkomst bieden, deze zullen de neuropathie niet veranderen (dit is in de meeste gevallen een onomkeerbare beschadiging) maar maken wel dat er nieuwe strategieën worden aangeleerd.

Wanneer we spreken van doorgezakte voeten, hebben we het over het voetgewelf (de kromming aan de onderkant van de voet). Ter preventie van dit probleem kan je met een aantal zaken rekening houden Draag altijd goede schoenen met stevige zolen. Draag geen te smalle schoenen en geen hoge hakken. Kies voor schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet. Een op maat gemaakte steunzool kan de voet ondersteunen. Het trainen van de onderbenen wordt aanbevolen.

Wanneer je last hebt van je voeten, dan ben je het beste af bij een podo- of fysiotherapeut, maar in sommige gevallen is het toch beter om een iets te raadplegen.

  • (Recent) trauma
  • Al langer bestaande (onverklaarde) koorts
  • Recent onverklaard gewichtsverlies ( > 5 kg / maand )
  • Langdurig gebruik corticosteroïden
  • Constante pijn die niet afneemt in rust of bij verandering van positie
  • Kanker in voorgeschiedenis
  • Algemeen onwelbevinden
  • Nachtelijke pijn
  • Uitgebreide neurologische tekenen en symptomen

Voor fysiotherapeutische behandeling van voetpijn is geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist, tenzij je aan je voet geopereerd bent.

In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Er zijn ook enkele voetaandoeningen die op deze lijst staan Wanneer jouw aandoening op de lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren).

Braces, de meningen zijn erover verdeeld. Zijn ze nou juist wel of niet goed? Maken ze je spieren lui of zorgen ze ervoor dat je in staat bent alle omliggende krachtpatsers sterk te houden?Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig en zéker niet eenduidig te geven.

Feit is dat braces door veel mensen als prettig ervaren worden omdat ze compressie en steun geven. Ze worden vaak gebruikt op momenten waarbij wat extra belasting of activiteit gevraagd wordt of als aanvulling op een behandel-/hersteltraject.