Last van een hallux valgus?

Een hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. Het middenvoetsbeentje staat hierbij naar buiten toe. Hierdoor is er vaak een knobbel zichtbaar aan de buitenzijde van de teen. Een hallus valgus is een veelvoorkomende aandoening. Dit kan lastig, pijnlijk en cosmetisch onprettig zijn.

Hallux valgus l Oorzaak en behandeling l Fysiotherapie Deurne

Oorzaken van een hallux valgus

De oorzaken van een hallux valgus zijn nog niet geheel duidelijk. Mogelijke oorzaken kunnen familiair zijn,  het overmatig naar binnen zakken van de voeten of dragen van verkeerd schoeisel. Tevens wordt een hallux valgus vaker gezien bij reuma.

Symptomen van een hallux valgus

  • Verdikking aan de buitenzijde van de grote teen (bunion);
  • Pijn met belasten zoals bijvoorbeeld lopen;
  • De grote teen staat naar binnen toe
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kun je zelf doen bij deze klachten?

Probeer wijdere schoenen dragen. Vermijd schoeisel met een V-vorm, deze kunnen de tenen samen drukken. Zorg er voor dat de schoen ook geen druk geeft op de verdikking. Dit kan namelijk leiden tot toename of het voort blijven bestaan van klachten.  Eventueel kunt u overwegen om een spalkje te dragen. Het is belangrijk om, indien u de teen nog kunt bewegen, om deze bewegelijkheid te behouden en indien mogelijk te verbeteren door te oefenen.

Fysiotherapie bij een hallux valgus

Uw fysiotherapeut zal u bevragen en onderzoeken om te achterhalen welke factoren van invloed zijn op uw klachten. Vervolgens zal er in samenspraak een individueel behandeltraject voorgesteld worden. Dit kan bestaan uit mobilisaties en oefentherapie om de voetspieren te versterken. Beiden zijn erg belangrijk. Indien blijkt dat de teen heel erg scheef staat, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen