Last van fasciitis plantaris?

Fasciitis plantaris is een pijnlijke aandoening aan de onderkant van de voet, meestal rond de hiel.

De fasciitis plantaris wordt veelal verward met de aandoening hielspoor. Er wordt gesproken van een fasciitis plantaris wanneer er een ontsteking of irritatie aan dit peesblad aanwezig is. Bij een hielspoor is er echt sprake van een calcificatie.

Fasciitis plantaris l Advies van de fysiotherapeut l Deurne

Symptomen fasciitis plantaris

  • Pijn aan de onderzijde van de voet
  • Druk op de aanhechting van de fascia plantaris is pijnlijk
  • Lopen of lang staan is pijnlijk
  • Mogelijk is er sprake van startproblemen: bijvoorbeeld s ’ochtends bij het opstaan of na lang zitten
  • Het naar boven buigen van de tenen kan de klachten verergeren

Oorzaken/risicofactoren fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris is een aandoening die ontstaat door overbelasting van de pees. Er zijn een aantal risicofactoren die hieraan kunnen bijdragen.

  • Overgewicht
  • Platte schoenen
  • Toegenomen belasting
  • Verkorte kuitspieren

De fascia plantaris

De fascia plantaris is een peesblad aan de onderkant van je voet. Het peesblad beschermt de voet en heeft elastische eigenschappen, waarmee het kracht overbrengt van de kuitspieren op de voet, waardoor je kunt springen. Ook zorgt deze plaat voor de holling in je voet, absorbeert het schokken en verdeelt het zelfs jouw gewicht over je voet bij belasting. Wanneer er te veel wordt gevraagd van de fascia plantaris, kan deze ontstoken raken en kan druk op dit peesblad pijnlijk worden. Dit kan komen door verhoogde activiteit door bijvoorbeeld een lange wandeltocht of door verhoogde spanning op de weefsels, zoals wisselen naar sandalen (of blote voeten) na het hele jaar op goede dichte schoenen te hebben gelopen. Vroege herkenning van deze symptomen zorgt voor een spoedig herstel.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kan je zelf doen om de klachten te verminderen?

Allereerst is het belangrijk dat je activiteiten die de pijn verergeren direct staakt. Belastende activiteiten zoals wandelen en hardlopen zijn bekende boosdoeners, dus het is verstandig deze activiteiten tijdelijk te minderen of ze te vervangen door fietsen of zwemmen (waarbij dit peesblad veel minder wordt belast). Laat een professional, zoals een podotherapeut of podoloog, uw schoeisel nakijken. Wanneer je veel op platte, slappe schoenen loopt, kun je mogelijk baat hebben bij het dragen van dichte schoenen met een goede ondersteuning van de voet.

Probeer ook verschillende zolen. Als de pijn voornamelijk in de hiel zit, kun je eventueel een rond inzetstuk gebruiken (je fysiotherapeut kan je hier eventueel aan helpen). Daarnaast kan het zijn dat je meer ondersteuning nodig heeft in je voetzool.

Om de pijn en ontsteking te lijf te gaan kun je een bevroren fles water op de grond leggen en deze fles rustig heen en weer rollen met je voetzool. Dit kan niet alleen helpen bij het verminderen van de ontsteking, maar ook helpen de voetzool rustig op te rekken.

Het is belangrijk om spierspanning in uw kuit en achillespees goed in de gaten te houden, omdat de fascia plantaris een verlenging is van deze pees en spieren.

Rek regelmatig en verspreid dit over de dag, let op dat je de posities langere tijd vasthoudt. Dit kan helpen bij het verminderen van druk op de fascia plantaris.

Het is belangrijk om te onthouden dat een fasciitis plantaris een hardnekkige blessure kan zijn, waardoor het belangrijk is om geduldig en gedisciplineerd met oefeningen en leefregels om te gaan. Op deze manier zul je na verloop van tijd weer kunnen doen wat je het liefste doet.

Fysiotherapie bij fasciitis plantaris

De behandeling is vaak langdurig van aard, hierdoor kan professionele hulp je net wat verder helpen. De fysiotherapeut kan je helpen om specifieke oefeningen te geven en hier samen mee aan de slag te gaan. Na een periode van rust zijn er een aantal behandelingen die de fysiotherapeut kan inzetten:

  • Oefentherapie
  • Massage
  • Dry-needling
  • Medical taping

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Tenniselleboog - Fysio Deurne - Fysio Jansen

De klachten door hielspoor ofwel fascitis plantaris kunnen verminderen door de druk onder de voetzool te reduceren. Een heelsoft zooltje kan hierbij uitkomst bieden.