Last van een corpus liberum in de enkel?

Een corpus liberum is een los stukje kraakbeen of zelfs botweefsel dat in het gewricht aanweizg is. Dit kan leiden tot het beperken van bewegingen in het gewricht, het ‘vast’ zitten van een beweging en mogelijk zelfs kort hevige pijn geven.

Oorzaken van een corpus liberum in de enkel

Er zijn verscheidene redenen waarom een stukje kraakbeen of bot los kan laten en in het gewricht terecht komt. Bij kinderen kan dit komen doordat er een slechte doorbloeding is, waardoor het gedeelte afsterft en loslaat. De oorzaak bij oudere mensen kan komen door artrose van het gewricht. Hierdoor kunnen stukjes los laten en in het gewricht terecht komen. Ook is het mogelijk dat ten gevolge van een letsel of trauma losse stukjes in het gewricht terecht komen.

Corpus liberum enkel l Oorzaak en behandeling l Deurne

Symptomen van een corpus liberum in de enkel

Een corpus liberum geeft niet altijd klachten. Daarentegen kan het corpus liberum wel de normale bewegelijkheid van het gewricht belemmeren. Komt het plots vast te zitten in het gewricht, dan kan dit plots tot hevige pijn leiden. Het gewricht lijkt dan op slot te zitten, omdat bewegen dan niet mogelijk is. Dit kan gepaard gaan met een ontstekingsreactie van het gewricht wat zich zal uiten in pijn, zwelling en een dik gewricht. Er is een mogelijkheid dat het corpus liberum schade brengt aan het gewricht.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kun je zelf doen bij deze klachten?

Het corpus liberum in de enkel kunt u natuurlijk niet er uit halen. Wat de klachten kan doen verminderen is het ‘los’ schudden van het fragment, zodat het zich verplaatst naar een ander deel van het gewricht en bewegen op dat moment weer mogelijk is. Bij onzekerheid omtrent de klachten is het altijd verstandig om uw fysiotherapeut of huisarts te raadplegen.

Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie bij een corpus liberum in de enkel

De diagnose corpus liberum wordt na onderzoek bij een specialist gesteld. In veel gevallen zal er over gegaan worden tot een kijkoperatie, waarbij het fragment verwijderd zal worden.
Na deze ingreep zult kunt u terecht bij uw fysiotherapeut om te revalideren. De fysiotherapeut zal u begeleiden bij het herstellen van de bewegelijkheid van het gewricht en het opbouwen van de belastbaarheid.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.