Wat is lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, billen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten. Bovendien kunnen deze vetophopingen pijnklachten geven of de benen snel vermoeid doen raken.

Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en Knieën maar het kan zich ook op vooral de bovenarmen lokaliseren. Een kenmerk van lipoedeem is het hebben van een slanke taille met dikke benen welke ook bij afvallen altijd dik blijven.

Er kan sprake zijn van wel twee of drie confectiematen verschil tussen boven- en onderlichaam. Deze vetophoping in de benen loopt door tot net boven de enkels en men heeft daarbij slanke voeten. Bij lipoedeem aan de armen zullen de handen slank blijven. Ook makkelijk blauwe plekken krijgen, pijn, krachtverlies en koude benen zijn belangrijke kenmerken van lipoedeem. Lipoedeem wordt vaak pas na het jarenlang zoeken van verklaringen voor klachten gediagnosticeerd. Vaak wordt het afgedaan als obesitas of zegt een patiënt zelf ‘’ik ben altijd al dik geweest’’.

Wat is de oorzaak van lipoedeem?

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van lipoedeem is, maar de aandoening komt vrijwel alleen voor bij vrouwen. De aandoening is meestal familiair (moeder, zus, tante en oma hebben het ook). Belangrijk te weten is wel dat de aandoenign niet wordt veroorzaakt door te veel of verkeerd eten. Bij diëten blijft het vet op bovenbenen, billen/heupen intact. Strenge diëten, maagbandjes helpen niet het vet te laten verdwijnen. Sterker nog bij teveel diëten kunnen patiënten een eetstoornis ontwikkelen. Lipoedeem is niet je eigen schuld; het is een vetafwijking.

Factoren die lipoedeem negatief beïnvloeden zijn:

  • aanleg tot overgewicht/vetzucht
  • hormonale factoren zoals de pubertiet, zwangerschap of de overgang
  • lang zitten of staan
  • te weinig spierarbeid
  • warmte
  • aanwezigheid van lymfoedeem/veneus oedeem

Wat kunt u zelf doen? Voorkomen van erger!

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van lipoedeem is, maar de aandoening komt vrijwel alleen voor bij vrouwen. De aandoening is meestal familiair (moeder, zus, tante en oma hebben het ook). Belangrijk te weten is wel dat de aandoenign niet wordt

Let op het gewicht; Eenmaal aanwezig lipoedeem zal dor een dieet niet gemakkelijk meer verdwijnen, maar toename van vet op plaatsen van lipoedeem (armen en benen) kan mogelijk worden voorkomen of beperkt. Volg een dieet om niet zwaarder te worden en zorg voor voldoende beweging via het principe van ‘’graded exercise’’; bewegen binnen je mogelijkheden en voorkomen van overbelasting waardoor spierkracht zoveel mogelijk in stand wordt gehouden. De enige manier om lipoedeem vet kwijt te raken is door middel van liposuctie. Dat is geen verzekerde zorg, daarom erg kostbaar. Voorkomen van erger is belangrijk.

Therapeutisch Elastische Kousen (TEK)

Draag overdag de aangemeten TEK om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen. Steunkousen bij Lipoedeem is in het begin vrijwel altijd pijnlijk, maar na gewenning zijn de voordelen groter dan de nadelen.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?