Chronisch Veneuze Insufficiëntie (C.V.I.)

Een hele mondvol, maar het beschrijft het minder goed werken van de aderen, die het bloed vanuit uw armen of benen moeten afvoeren in de richting van het hart. Eigenlijk is C.V.I een verzamelnaam voor allerlei verschijnselen en problemen, zoals:

 • Oedeem (vocht in de benen)
 • Hypostatisch eczeem (complicatie t.g.v. C.V.I.)
 • Varices (spataderen) en eczeem bij varices
 • Diep veneuze trombose (stolsel in de bloedvaten) (kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van spataderen en eventueel C.V.I.)
 • Thromboflebitis (aderontsteking) (als complicatie bij C.V.I. maar kan ook spontaan optreden zonder dat er sprake is van C.V.I.)
 • Ulcus Cruris (open been) (de ernstigste complicatie van C.V.I.)

De klachten en symptomen van een C.V.I. kunnen variëren van moe-gevoel, kramp en rusteloze benen tot dikke benen met oedeem, dermato et liposclerosis (verharding van de huid) of ulcus cruris.

Wat is chronisch Veneuze Insufficiëntie?

In onze aderen zitten kleppen die helpen om het bloed weer tegen de zwaartekracht in omhoog naar het hart te krijgen. Als deze kleppen kapot zijn gegaan, ontstaat er een hogere druk in de ader die zich meer stroomafwaarts (lager) van de kapotte kleppen bevindt. Simpel gesteld: als de kleppen ter hoogte van uw knie niet meer goed werken, komt er door de zwaartekracht meer drukte staan op de aderen en kleppen in uw kuit.

Deze verhoogde druk zorgt er weer voordat er nog meer kleppen kapot gaan en dat aderen wijder worden. Dit leidt uiteindelijk tot zichtbare en onzichtbare varices en soms ook tot vermoeidheidsklachten, pijnklachten, thromboflebitis en oedeem in de benen.

Oorzaken van chronisch Veneuze Insufficiëntie?

Uw leeftijd is een risicofactor. Namelijk, hoe ouder u bent hoe meer ‘rek’ er uit de aderen gaat en daarmee wordt de kans op aderproblemen groter.

Overgewicht vormt ook een grote risicofactor voor zowel mannen als vrouwen.

Uw beroep kan ook bijdragen tot het ontwikkelen van spataderen en dan met name staande beroepen, maar ook beroepen waarbij regelmatig zwaar gesteld moet worden is er een grotere kans op het ontwikkelen van spataderen.

Van belang is dat u weet dat elke vorm van bewegen helpt om het vocht sneller weg te krijgen!

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Vinden van de oorzaak van uw C.V.I. klacht

Voor het vinden van de oorzaak van uw klachten wil de dokter graag het volgende van u weten:

 • Hoelang heeft u de klachten al?
 • Welke klachten ondervindt u precies (pijn, vocht in de benen, kramp, rusteloze benen)?
 • Op wek moment van de dag heeft u de meeste klachten?
 • Worden de klachten gedurende de dag erger?
 • Zijn er in de familie mensen met soortgelijke klachten?
 • Wat voor werk of hobby’s heeft u?

Maar ook wordt er gekeken naar verkleuringen van de benen, uitgezette kleine/grotere aderen en vocht in de benen. Daarnaast wordt er vaak een echo (geluidsgolven) onderzoek verricht om een beeld te krijgen van het functioneren van uw aderen.

Chronisch Veneuze Insufficiëntie (C.V.I.) Fysio Jansen Deurne

Behandeling chronisch Veneuze Insufficiëntie

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak die gevonden wordt, maar vaak komt u uiteindelijk ook in aanmerking voor het dragen van een steunkous, ook wel Therapeutisch Elastische Kous (TEK) genoemd, voor kortere of langere tijd.

Wat kunt u zelf doen?

Lopen/bewegen is bij C.V.I. van groot belang. Onze kuitspier kan n.l. helpen om de bloedcirculatie zo goed mogelijk te ondersteunen. Tijdens het lopen spannen en ontspannen de kuitspieren zicht. Daarbij drukken de spieren op de aderen en  helpen zo de bloedstroom goed te laten verlopen. Hierdoor wordt ook vocht beter afgevoerd.

Als u door bijvoorbeeld uw leeftijd, verlamming of andere ziekten minder goed kunt bewegen, heeft een TEK toch affect door het geven van passieve druk. Dit helpt minder goed om het vocht af te voeren, maar kan een deel van het vocht in de armen en benen binnen de perken houden.

Therapeutisch Elastische Kousen bij C.V.I.

Bijna in alle gevallen wordt u geadviseerd om TEK te dragen. Dit is omdat C.V.I. een chronische aandoening is en uw hulp van de kousen nodig blijft hebben om uw doorbloeding beter te laten functioneren. Zonder de hulp van TEK kunt u weer last krijgen van uw oude klachten.