Heb je last van een SLAP-laesie?

Wat is een SLAP-laesie?

Slap-laesie staat voor ‘Superior Labral tear from Anterior to Posterior’. Dat is een hele mond vol maar wat betekend het nu precies? Een spier in je bovenarm, de biceps, heeft twee pezen die richting je schoudergewricht lopen: de lange bicepspees en de korte bicepspees. De lange bicepspees loopt over de schouderkop heen en zit vast aan het labrum. Het labrum is een kraakbeenachtige ring die ervoor zorgt dat je schouderkop mooi in zijn kom past. Bij een SLAP-laesie is deze ring op de plaats waar de bicepspees aanhecht gescheurd.

Verschijnselen en oorzaken SLAP-laesie

Een SLAP-laesie komt vaker voor bij mensen boven de 35 jaar. Uit onderzoek blijkt dat het labrum, de kraakbeenachtige ring, minder goed vastzit aan het schouderblad dan bij mensen die 30 jaar of jonger zijn. Een hogere leeftijd is dus een risicofactor. Andere risicofactoren waar je wel zelf invloed op kunt uitoefenen zijn het tillen van zware voorwerpen, een onverwachte neerwaartse trekbeweging aan je schouder, een val waarbij je je met een gestrekte arm op probeert te vangen of een overstrekking van je arm maken. Maar ook veelvuldig een gooi-beweging maken blijkt een risicofactor voor een SLAP-laesie.

Na een trauma aan je schouder waarbij een SLAP-laesie is opgetreden zul je pijn rond je schouder merken, ook bij het liggen op de aangedane schouder. Wat het slapen kan bemoeilijken. Ook boven het hoofd werken of gooien kan voor pijn zorgen. We sommen de meest voorkomende symptomen van een SLAP-laesie hieronder nog eens voor je op.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen SLAP-laesie

  • Gevoel van pijnlijk klikken of ploppen tijdens schouderbewegingen
  • Verminderde bewegelijkheid van de schouder
  • Pijn bij bewegingen boven schouderhoogte
  • Verminderde kracht en stabiliteit van de schouder en het schouderblad
  • Onvermogen om op de aangedane schouder te liggen

Wat kun je zelf doen bij een SLAP-laesie

Zoals bovengenoemd is vaak de kracht en stabiliteit van je schouder verminderd na een SLAP-laesie. Je kunt daarom zelf aan de slag met het trainen van je schouderstabiliteit. Het is dan belangrijk dat je spierversterkende oefeningen uitvoert. Je kunt zelf met deze oefeningen beginnen en rustig de belasting opbouwen gedurende twee tot zes weken.

Bij een aanzienlijk percentage van patiënten met een SLAP-laesie wordt er gekozen voor een operatieve aanpak om de klachten van de SLAP-laesie te verminderen. Daarna wordt het aangeraden om middels fysiotherapie de schouder weer te revalideren.

Fysiotherapie SLAP-laesie

Een fysiotherapeut zal tijdens de intake eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een adequaat behandelplan opgesteld om de mogelijke oorzaken en gevolgen van de SLAP-laesie te behandelen. Een fysiotherapeut richt de behandeling in eerste instantie op het verminderen van pijnklachten. Na de acute fase kan een fysiotherapeut ondersteuning bieden in het geleidelijk opbouwen van de belasting om spierbalans te garanderen en terugkerende klachten te voorkomen.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied SLAP-laesie

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over SLAP-laesie? Malou en Joep helpen je graag.

Malou Fransen Fysiotherapeut Fysio Jansen
Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.