Last van schouderinstabiliteit?

Wat is schouderinstabiliteit?

De schouder bestaat functioneel gezien uit een aantal gewrichten die met elkaar samenwerken. We spreken daarom ook wel van de schoudergordel. Hier horen het gewricht tussen je borstbeen en je sleutelbeen, tussen je sleutelbeen en je schouderblad, tussen je schouderblad en je borstkas en het gewricht tussen je schouderblad en je bovenarm bij. Dit laatste wordt in de volksmond vaak het schoudergewricht genoemd. De schouder is door deze aaneenschakeling van gewrichten in staat complexe en precieze bewegingen uit te voeren. Om te zorgen dat de schouder(gordel) al deze bewegingen zonder moeite uit kan voeren is het belangrijk dat het gewricht zijn stabiliteit behoudt. Vandaar dat de schouder is omgeven door ligamenten, kapsels en spieren. Deze structuren zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen allen de stabiliteit van de schouder verstoren.

Verschijnselen en oorzaken schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen gaat het om spierzwakte van de stabiliserende spieren rond het schoudergewricht, de rotatorcuff spieren. Er kan een verzwakking optreden door een langdurige tijd van immobilisatie of bijvoorbeeld door pijn waardoor iemand anders gaat bewegen. De verzwakking van één of meerdere van deze spieren kan resulteren in een overbelasting en verhoogde spanning van andere, vaak grotere, spieren in deze regio. Een andere oorzaak van instabiliteit is door een eerder trauma, bijvoorbeeld een val waarbij men zich probeerde op te vangen met één arm. Daardoor kan er een beschadiging optreden van het kapsel en de ligamenten of er kan mogelijk een spierscheuring aanwezig zijn.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen schouderinstabiliteit

  • Pijn
  • Gevoel van instabiliteit
  • Uitstraling rond schouderkop of bovenarm
  • Verstoorde nachtrust bij het liggen op zij
  • Moeite of pijn bij bovenhands werken of reiken
  • ‘Knakkend’ gevoel in/rond schouder

Wat kun je zelf doen bij schouderinstabiliteit

Wanneer er geen trauma heeft plaatsgevonden zien we vaak verminderde kracht van de stabiliserende schouderspieren. Het is dan belangrijk dat je spierversterkende oefeningen uitvoert. Je kunt zelf met deze oefeningen beginnen en rustig de belasting opbouwen gedurende twee tot zes weken. Eventueel tapen tijdens werk of sporten kan de klachten in vermindering brengen. Bij eerder doorgemaakt trauma is het belangrijk uit te sluiten dat er geen spierscheuring aanwezig is, raadpleeg daarvoor je fysiotherapeut of huisarts.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie schouderinstabiliteit

Een fysiotherapeut zal tijdens de intake eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een adequaat behandelplan opgesteld om de oorzaak van de instabiliteit te behandelen. Een fysiotherapeut richt de behandeling op het verminderen van pijnklachten. Na de acute fase kan een fysiotherapeut ondersteuning bieden in het geleidelijk opbouwen van de belasting om spierbalans te garanderen en terugkerende klachten te voorkomen.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied schouderinstabiliteit

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je schouderinstabiliteit? Malou en Joep helpen je graag.

Malou Fransen Fysiotherapeut Fysio Jansen
Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.