Last van een frozen shoulder?

Een frozen shoulder (adhesie capsulitis) betekent letterlijk een ”bevroren schouder”. De aandoening begint met pijn in de schouder, die steeds erger wordt. Deze pijn wordt veroorzaakt door het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel bevindt zich tussen het schouderblad en bovenarm. Bij een frozen shoulder is dit kapsel verkleefd en ontstoken. Er worden twee types frozen shoulder onderscheiden. Bij een primair frozen shoulder treden de klachten op zonder duidelijke oorzaak en bij een secundair frozen shoulder is er een aanwijsbare oorzaak. Ongeveer 2-5% van de bevolking krijgt er last van en er zijn bepaalde risicofactoren, zoals een eerdere schouderblessure of diabetes die ervoor kunnen zorgen dat iemand last krijgt van deze aandoening.

Frozen shoulder Deurne Fysio Jansen

Verschijnselen en oorzaken van een frozen shoulder

De daadwerkelijke oorzaak van een frozen shoulder is onbekend. Een aantal factoren die de kans verhogen op het ontwikkelen van een frozen shoulder zijn:
  • Langdurige rust van de schouder (immobilisatie)
  • Een ongeval of operatie van de schouder
  • Langdurige overbelasting
  • Aandoeningen zoals diabetes, schildklieraandoeningen, een beroerte, hart- en long aandoeningen, de Ziekte van Parkinson.
De klachten ontwikkelen zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar. De klachten ontstaan geleidelijk en doorlopen 3 fases die hieronder staan beschreven. De totale duur kan 18 tot 63 maanden bedragen.
  • Fase 1: De bevriezing en verstijvende fase
    Deze fase duurt 2 tot gemiddeld negen maanden. De pijn in de schouder staat op de voorgrond en kan als zeer hevig worden ervaren. De stijfheid neemt toe in de schouder en de pijn kan uitstralen tot in de bovenarm en zelfs de onderarm. Aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden is pijnlijk en kan hevige pijnscheuten geven. Je hebt ook pijn in rust, dus als je niets doet, en zelfs ’s nachts.
  • Fase 2: De bevroren fase
    Deze fase duurt gemiddeld vier tot negen maanden. De pijn in de schouder neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. Je voelt alleen pijn bij eindstandige bewegingen.
  • Fase 3: De ontdooiende fase
    Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt langzaam terug tot (nagenoeg) normaal.
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen bij een frozen shoulder

Het schoudergewricht is oorspronkelijk ongelooflijk soepel. Om het hele gewricht zit, zoals bij andere gewrichten, een kapsel. De rol van dit kapsel is het bieden van stabiliteit, gevoel geven aan het gewricht en het ‘smeren’ van het gewricht. Het kapsel van de schouder is erg groot en soepel, wat het gewricht nog flexibeler maakt. Het verstijven van dit gewrichtskapsel is wat een frozen shoulder veroorzaakt. De typische symptomen van een adhesieve capsulitis zijn pijn en stijfheid. Nachtelijke pijn kan één van de eerste symptomen zijn van het ontwikkelen van een frozen shoulder. Stijfheid komt daarna, waarbij het lastig wordt om de arm zijwaarts te heffen, je arm achter je rug te bewegen of je arm naar buiten te draaien.

  • Pijn in de schouder wat steeds erger wordt
  • Stijfheid in de schouder wat steeds erger wordt
  • Uitstraling naar de bovenarm
  • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde
  • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen wat leidt tot problemen bij bovenhandse werkzaamheden

Wat kun je zelf doen bij een frozen shoulder?

Er is helaas niet veel dat je kunt doen om het herstel van een frozen shoulder te beïnvloeden, maar goed omgaan met pijnklachten en voorzichtig omgaan met compenserende bewegingen kan ervoor zorgen dat je zo min mogelijk extra klachten ontwikkelt. De juiste pijnmedicatie kan je helpen om ‘normaal’ te functioneren en voldoende nachtrust te krijgen. Dit is belangrijk voor jouw gezondheid. Probeer verschillende kussens om de meest comfortabele slaappositie te vinden en probeer je hoofd in een neutrale positie te houden en je arm langs je lichaam te houden als je op bed ligt. Abnormale beweegpatronen kunnen op lange termijn niet alleen houdingsproblemen geven, maar ook nek- en rugklachten. Probeer dus goed op je houding te letten. Let op dat je recht op staat als jij je arm beweegt en probeer niet vanuit uw romp te bewegen als jij je arm heft. Probeer zo min mogelijk je schouder op te trekken bij bewegingen met je arm.

In de eerste fase is het niet verstandig om je schouder te forceren. Te agressief oefenen kan juist tot meer pijn leiden. Rustig bewegen, zoals wandelen, is aanbevolen. Als de pijn minder wordt en de beweeglijkheid van de schouder toeneemt, kun je langzamerhand steeds meer gaan doen. In fase 2 kun je geleidelijk intensiever gaan oefenen. De kracht in de arm zal dan vanzelf weer terugkeren.

Behandelkamer-Fysio-Deurne-Fysio-Jansen

Fysiotherapie bij een frozen shoulder

Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, maar dit kan wel tussen de tien maanden tot meer dan drie jaar duren. Deskundige begeleiding van de fysiotherapeut is belangrijk om dit proces zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. In elke fase zal de rol van de fysiotherapeut variëren om het herstel optimaal te ondersteunen en te begeleiden. Samen met je fysiotherapeut kun je achterhalen of er factoren zijn die het herstel belemmeren en daar een oplossing voor zoeken. Daarnaast kan de fysiotherapeut leren hoe je moet omgaan met de beperkingen tijdens het sporten, op het werk en dagelijkse activiteiten zoals autorijden, fietsen en huishoudelijk werk. Afgestemd op de fase van de frozen shoulder zal de fysiotherapeut mobilisaties en andere behandeltechnieken toepassen om de pijn van de schouder en bovenrug/enk te verminderen en de bewegelijkheid te vergroten.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij frozen shoulder:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied frozen shoulder

Afspraak inplannen

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je schouderklachten? Malou en Joep helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Oefenruimte-Fysio-Fitness-Fysio-Deurne-Fysio-Jansen