Last van een roeierspols?

Een roeierspols is een overbelastingsblessure van de pols. De klachten worden veroorzaakt door wrijving die ontstaat op de plek waar vier pezen van de onderarmspieren elkaar kruisen. Twee pezen die de duim strekken (m. extensor pollicis brevis en m. abductor pollicis longus) en twee pezen die de pols strekken (m. extensor carpi radialis longus en m. extensor carpi radialis brevis). Deze pezen worden beschermd door een omhulsel (peesschede) die voorkomt dat er wrijving ontstaat tussen de verschillende pezen.

Roeierspols Deurne Fysio Jansen

Verschijnselen en oorzaken roeierspols

Bij veel (krachtig) strekken en buigen van de pols kan er irritatie ontstaan op de plek, waardoor de peesschedes zwellen en ontstoken raken. Een snelle toename in frequentie of intensiteit van de belasting op de pols kan resulteren in een roeierspols, omdat de pezen dan sneller overbelast raken. Mensen die roeien, gewichtheffen, turnen of een raketsport beoefenen hebben en verhoogde kans op het ontwikkelen van een roeierspols.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen roeierspols

– Pijn aan de bovenzijde van de pols of onderarm (aan de duimzijde, enkele centimeters boven het polsgewricht)
– Bij het buigen, strekken en het vastgrijpen van voorwerpen kan pijn gevoeld worden
– Soms is een lichte zwelling of verdikking aan de bovenzijde van de onderarm zichtbaar
– Tijdens het strekken en buigen van de pols kan een krakend of knisperend gevoel ter hoogte van de kruising van de pezen aanwezig zijn.

Wat kun je zelf doen bij een roeierspols?

Bij een overbelastingsblessure zal relatieve rust de klachten in de meeste gevallen verhelpen. De belasting en belastbaarheid zal daarom aangepast moeten worden zodat de pols minder hoeft te buigen en strekken. Koelen en het gebruik van ontstekingsremmers op advies van de huisarts kunnen de pijn dempen en zorgen voor een sneller herstel.
Behandelkamer-Fysiotherapie-Deurne-Fysio-Jansen

Fysiotherapie roeierspols

Een fysiotherapeut kan eventueel een tape aanleggen of adviseren over het gebruik van een juiste brace. Dit kan helpen om de klachten te doen verminderen, omdat de pols zo meer ondersteund wordt. Wanneer de klachten door sporten zoals roeien of badminton zijn ontstaan, wordt aangeraden deze activiteiten even te vermijden. De pezen krijgen dan de tijd om te herstellen. Als de klachten verdwenen zijn, is het belangrijk de belasting zo gedoseerd mogelijk weer op te bouwen. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied roeierspols

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je roeierspols? Juul en Joephelpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wij kunnen je helpen met duidelijkheid over je roeierspols en specifieke therapie. Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.