Last van een mediaal tibiaal stress syndroom?

Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTTS) wordt ook wel shin splint, scheenbeenvliesontsteking of springschenen genoemd. Het is een overbelasting van het onderbeen en wordt vooral gezien bij sporters die veel lopen of springen. Ook wordt het frequent gezien bij militairen.

Oorzaken van een mediaal tibiaal stress syndroom?

Er wordt verondersteld dat een belangrijke oorzaak van het ontstaan van deze klachten overbelasting is. Met denkt dat de overmatige trekkrachten van de spieren op het botvlies een rol spelen bij het ontstaan van deze klachten. De klachten ontstaan dan ook geleidelijk. Zo kunnen ze tijdens de activiteit verminderen om aan na een activiteit weer terug te keren. Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van deze klachten is een te snelle opbouwen in activiteiten, waardoor er een overbelasting plaats vindt.
Andere genoemde oorzaken zijn: overpronatie, eenzijdige belasting (altijd dezelfde hardlooproute bijv.),

Mediaal tibiaal stress syndroom l Oorzaak en behandeling

Symptomen van een mediaal tibiaal stress syndroom?

De pijnklachten bevinden zich aan de binnenzijde van het onderste 2/3e deel van het scheenbeen. Klachten zijn veelal diffuus en zeurend van aard met name tijdens activiteiten zoals bijvoorbeeld het hardlopen of springen.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kun je zelf doen bij deze klachten?

Belangrijk is om relatieve rust te nemen en te overwegen of de opbouw van de activiteiten niet te snel is gegaan. Hardlopers kunnen zich bij een speciaalzaak laten informeren over goed schoeisel dat past bij hun looppatroon.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie bij een mediaal tibiaal stress syndroom

Fysiotherapie bestaat in veel gevallen het in kaart brengen van de oorzaken van uw klachten. Op basis van de oorzaken wordt er een gericht behandelplan opgesteld. In veel gevallen bestaat dit uit oefeningen en gerichte trainingsadviezen om geleidelijk de sport weer op te kunnen bouwen. Indien nodig zijn aanvullende behandeltechnieken beschikbaar zoals bijvoorbeeld shockwave en IASTM. Ook kan er het advies gegeven worden om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.