Last van een houdingsprobleem nek?

Beschrijving van houdingsprobleem nek

Houdingsproblemen vanuit de nek kenmerken zich door pijn hoog in de nek en in de bovenrug, die ontstaat als gevolg van een verkeerde houding.

Het gaat hier meestal om houdingen die we voor langere tijd aannemen, zoals tijdens bezigheden achter een computer of laptop of veel op je mobiele telefoon kijken. Beide bewegingen hebben een andere belasting op de nek en bovenrug, maar hebben veel invloed op de spieren in deze regio.

Bij het zitten in een bureaustoel, kijkend naar een beeldscherm voor korte tijd is er vaak nog geen probleem. Des te langer we zitten in dezelfde positie gaan we het onszelf makkelijk maken en zak je weg in de stoel en komt het hoofd ten opzichte van je romp verder naar voren (dit noemen we een anteropositie). Deze positie klemt de wervels hoog in de nek meer op elkaar en buigt de wervels in de bovenrug. Tegelijkertijd moeten de spieren, welke vanuit de nek naar het schouderblad lopen en verder omlaag naar de bovenrug, meer werk verzetten, doordat het hoofd verder naar voren staat.

Tijdens het kijken op je mobiele telefoon rol je alle wervels van de nek en bovenrug af naar voren, wat veel rek brengt op dezelfde spieren als hierboven. Ook hier geldt dat wanneer je dit maar kort doet, dit geen probleem vormt. Wanneer je dit langer volhoudt, komen de spieren in opstand en verkrampen, waardoor ze pijnlijk en stijf kunnen aanvoelen.

Houdingsprobleem nek | Oorzaak en behandeling | Deurne

Symptomen houdingsprobleem nek

  • Pijn en/of vermoeidheid van de nek, nek-schouder gebied en tussen de schouderbladen.
  • Spieren van de nek naar de schouder voelen hard aan en zijn overgevoelig bij aanraken of drukken
  • Herkenbare klachten kunnen optreden, wanneer je de betreffende spieren rekt of er kracht mee zet.
  • De bewegelijkheid is meestal niet verstoord, maar het algemeen bewegen voelt stijf.
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kan ik zelf aan de klachten doen?

Het signaleren op welke momenten de klachten komen opzetten is van groot belang. Welke houding of houdingen ‘triggeren’ de klachten. Heb je tijdens deze activiteiten een voorkeurshouding, dan houden we deze veelal te lang aan een stuk aan. Corrigeer dit naar een andere houding, wellicht meer rechtop. Maar bedenk ook dat niet één houding, ook geen perfect rechte houding, goed is om lang aan te houden. Een langdurige houding zorgt na (te) lange tijd voor spierspanning. De beste houding is een gevarieerde houding.

Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Wat kan de fysiotherapeut betekenen?

De fysiotherapeut kan helpen met het opsporen van de houding of houdingen die de klachten provoceren. Hierop volgt een gericht advies voor bijvoorbeeld de (werk)houding of werkplek inrichting. Denk hierbij aan de hoogte en afstand van je computerbeeldscherm, stand van de laptop, bureau en bureaustoel instellingen, etc. Bij beperkingen om een ‘betere’ houding aan te nemen kan gekozen worden voor het mobiliseren van deze beperkingen in gewrichten en houdingsoefeningen.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij houdingsprobleem nek:

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.