Voorste kruisband revalidatie Deurne?

Het meest voorkomende ligament ruptuur van de knie is die van de voorste kruisband. De voorste kruisband is één van de vier stabiliserende banden van de knie. De incidentie van een voorste kruisband ruptuur is het hoogst bij jonge mensen van tussen de 15 en 40 jaar. Een ruptuur van de voorste kruisband kan gepaard gaan met een meniscusletsel, mediaal bandletsel of kraakbeenletsel.

Verschijnselen en oorzaken voorste kruisband letsel

Voorste kruisbandletsels treden relatief veel op bij pivoterende sporten zoals voetbal, handbal, basketbal, korfbal en rugby. Bij deze contactsporten heeft de knie een verhoogd risico op ‘’verdraaien’’ bij een licht gebogen stand. Opmerkelijk is dat de meeste letsels ontstaan zonder dat sprake is van direct lichamelijk contact met de tegenstander. Vaak ontstaat het letsel bij een onverwachte manoeuvre van het lichaam. In de meeste gevallen scheurt de kruisband door een combinatie van flexie, exorotatie en extreme valgusstand van de knie.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen voorste kruisband letsel

  • De knie voelt instabiel aan
  • Tijdens het trauma hoor je een ‘’knap’’ of ‘’plop’’ geluid
  • De knie wordt acuut dik
  • Pijnlijk klikken
  • De knie kan direct na het letsel niet goed worden belast
  • Instabiel gevoel knie, ook wel giving-way genoemd
Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Wat kan je zelf doen bij voorste kruisband letsel

De behandeling in de eerste 48 – 72 uur na het trauma gaat volgens het RICE principe: rust, immobiliseren, koelen en het been hoog leggen. Omdat de knie direct na het ontstaan van het letsel vaak pijnlijk, gezwollen en niet goed belastbaar is, is een onderzoek moeilijk uitvoerbaar. Het is aan te raden om een aantal dagen na het letsel de knie te laten beoordelen door een fysiotherapeut.

Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie voorste kruisband revalidatie

Aanbevolen is om patiënten na een voorste kruisbandletsel onder begeleiding van een fysiotherapeut te revalideren. In de acute fase is de behandeling gericht op het verminderen van de pijn en zwelling in de knie. De fysiotherapeut kan helpen met het aanleren van een goed looppatroon met krukken. Zodra het kan zal de fysiotherapeut starten met het aanbieden van oefeningen om de bewegingsvrijheid van het kniegewricht volledig terug te krijgen of te optimaliseren.

Niet iedereen met een voorste kruisbandletsel hoeft te worden geopereerd. Bij een deel van de patiënten leidt conservatieve oefentherapie in combinatie met het verminderen van het (sportieve) activiteitenniveau je tot een acceptabele situatie zonder klachten. Echter, dit betreft vaak de oudere patiënten met een lager (sportief) activiteitenniveau. Bij jonge sportieve patiënten die willen blijven sporten op het oude niveau wordt in samenspraak met de fysiotherapeut besproken wat de vervolg stappen zijn.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij voorste kruisband revalidatie:

Heb je last van voorste kruisbandletsel die maar niet overgaan? Dan kunnen wij je misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past. Iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Voorste kruisband revalidatie Deurne