Heb je last van een versleten knie?

Bij een versleten knie is er sprake van slijtage van het kniegewricht. In medische termen wordt dit ook wel knieartrose of gonartrose genoemd. Slijtage van de knie en de heup zijn het meest bekend, maar het kan bij alle gewrichten voorkomen. Bij een versleten knie begint het kraakbeen tussen de gewrichtsvlakken te verslechteren. Kraakbeen heeft als belangrijke functie het voorkomen van wrijving tussen de botstukken, het dient hierdoor als schokdemper. Bij een versleten knie wordt deze functie steeds minder effectief. Een versleten knie wordt voornamelijk gezien bij mensen boven de 50 jaar. Dit komt doordat slijtage een natuurlijk proces is waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt.

Versleten knie | Symptomen en behandeling | Fysio Jansen | Deurne

Klachten en verschijnselen bij een versleten knie

De ernst van de klachten kunnen sterk variëren per gewricht en per persoon. De klachten zeggen niet direct iets over de ernst van de slijtage. Het kan immers zo zijn dat er nauwelijks sprake is van slijtage   en dit wel gepaard gaat met forse klachten, maar het omgedraaide is ook mogelijk.

Klachten passend bij een versleten knie zijn stijfheid en pijn. De pijn treedt vooral op na een periode van rust, bijvoorbeeld bij het opstaan ‘s morgens of na een langere tijd gezeten te hebben. Het gaat vaak om een zeurende pijn rondom het kniegewricht. Eenmaal in beweging zal de pijn verminderen. Bij het bewegen kan er een krakend geluid gehoord of gevoeld worden, dit noemen we crepitaties. Het kniegewricht kan ook gezwollen zijn en warm aanvoelen. Een versleten knie is een geleidelijk proces, in het beginstadium kunnen de klachten minimaal aanwezig zijn. Wanneer de klachten chronisch van karakter worden zullen de klachten toenemen en langer aanwezig blijven.

Risicofactoren versleten knie

De oorzaak van een versleten knie is niet precies bekend, echter zijn er een aantal risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van slijtage vergroten.

  • Overgewicht
  • Genetische factoren
  • Leeftijd, met toenemende leeftijd neemt de kans op slijtage toe
  • Eerdere trauma’s aan het kniegewricht
  • Eerdere operaties aan het kniegewricht zoals een kijkoperatie of meniscectomie
  • Reumatoïde artritis en jicht
  • Zwaar fysiek werk waarbij veel getild, gehurkt of geknield moet worden
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Behandeling versleten knie

Een versleten knie is een natuurlijk proces waarbij het kraakbeen steeds meer achteruitgaat. De opgelopen slijtage in het gewricht is helaas niet terug te keren. Echter is het zeker mogelijk om de klachten stabiel te houden en erger te voorkomen. Fysiotherapie is hierbij belangrijk zodat het mogelijk blijft om in beweging te blijven. Daarbij willen we een knie vervangende operatie voorkomen, door iets te doen aan de kwaliteit van het omringende weefsel. Dit wordt voornamelijk gerealiseerd door het trainen van omringende spieren. Door de kracht te verbeteren wordt het gewricht ontlast en zullen klachten afnemen.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij een versleten knie:

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.