Last van degeneratief meniscus letsel?

Iedere knie heeft een binnenste en een buitenste meniscus. Dit zijn 2 halvemaanvormige schijven van kraakbeen die tussen het onder- en bovenbeen in liggen. Wanneer de menisci door verouderde leeftijd in kwaliteit achteruit gaat, spreken we van degeneratief meniscus letsel.

Degeneratief meniscus letsel l Oorzaak en behandeling

Uitleg over degeneratief meniscus letsel

Deze menisci hebben een belangrijke functie in het kniegewricht. De bolvormige kop van het bovenbeen past niet mooi op de platte bovenkant van het onderbeen. Hier zorgen de menisci als kommetjes ervoor dat het ronde bovenbeen beter past op het onderbeen. Ook hebben ze zowel een schok dempende als een proprioceptieve functie. Dit houdt in dat zij in staat zijn ons lichaam aan te geven in welke positie ons kniegewricht zich bevindt, zoals of de knie gebogen of gestrekt is. Als schokdemper, verdelen zij de druk in het kniegewricht bijvoorbeeld hardlopen of springen.

Vanaf een bepaalde leeftijd of als gevolg van andere factoren, zoals bijvoorbeeld genetische aanleg of overgewicht, kan er slijtage optreden in de meniscus. Het weefsel gaat dan in kwaliteit achteruit en kan dunner worden of scheuren. Als een losgescheurd stukje tussen de gewrichtsvlakken in komt tijdens bewegen, kunnen er slotklachten ontstaan en de knie blokkeren.

Verschijnselen en oorzaken degeneratief meniscus letsel

De klachten ontstaan geleidelijk, meestal zonder duidelijk ontstaansmoment. De klachten kunnen erger worden naarmate de slijtage toeneemt, maar er zijn meer factoren de ervoor kunnen zorgen dat de klachten verergeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn langdurige stress en overmatig fysieke of juist nauwelijks fysieke belasting.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen degeneratief meniscus letsel

  • Pijn voelbaar aan de kan van de aangedane meniscus
  • Maximaal buigen, strekken van de knie of het naar binnen of buiten draaien van het onderbeen met gebogen knie is pijnlijk
  • Er is een klikkend geluid hoorbaar tijdens het bewegen van de knie of er zijn slotklachten aanwezig. De knie kan dan plots niet meer verder buigen of strekken.
  • Zwelling van het kniegewricht
Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij een degeneratief meniscus letsel?

Ten eerste is het belangrijk om een goede diagnose te stellen. De fysiotherapeut is erin getraind meniscusklachten te herkennen en zal aan de hand van enkele tests de mogelijke diagnose kunnen stellen. Bij onzekerheid kan een MRI overwogen worden, maar dit geeft niet altijd uitsluitsel.

Behandeling en herstel

Degeneratie van een meniscus is niet terug te draaien. Wel is het mogelijk de klachten rondom de degeneratie te verminderen door regelmatig gedoseerd te bewegen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of recreatief sporten.

De fysiotherapeut kan u helpen met een trainingsprogramma. Dit is erop gericht de functies van alle structuren rondom de knie te versterken op gebied van stabiliteit, spierkracht, uithoudingsvermogen en proprioceptieve (houdingsfeedback) oefeningen. Meestal duurt dit ongeveer 3 maanden. U kunt ook een operatie overwegen, maar wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut dezelfde uitkomst biedt als een operatie. Vandaar dat veel (huis)artsen dit eerst adviseren, alvorens een operatie te overwegen.

Mochten er alsnog klachten aanwezig blijven of de klachten worden erger, dan kan alsnog een operatie overwogen worden.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij een degeneratief meniscus letsel

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied degeneratief meniscus letsel

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over degeneratief meniscus letsel? Joep en wout helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.