Last van een bakerse cyste?

Een cyste is een holte die beschermd wordt door een wand van cellen of bindweefsel en is veelal gevuld met vocht. De holte kan ook gevuld zijn met lucht of semi-vast materiaal. Cystes kunnen overal in het lichaam voorkomen. Een bakerse cyste is gelokaliseerd in de knieholte. De naam is afkomstig van de Britse chirurg William Morrant Baker die de aandoening voor het eerst beschreef in de medische literatuur in 1877.

Oorzaak Bakerse cyste

Het kniegewricht wordt onder normale omstandigheden voorzien van gewrichtsvocht. Dit vocht zorgt er voor dat er genoeg smering tussen de gewrichtsvlakken is, zodat je goed kunt bewegen. Een bakerse cyste ontstaat door een ander letsel in de knie, wat maakt dat het gewrichtskapsel te veel vloeistof aanmaakt. Wat overtollig is lekt dan door het gewrichtskapsel of wordt hierdoor geperst en vormt  een cyste in de knieholte. Hier kunnen verschillende aandoeningen aan ten grondslag liggen; denk aan artrose, reuma, een gescheurd ligament/meniscus of kraakbeenletsel.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen Bakerse cyste

De cyste veroorzaakt druk op het gewrichtskapsel aan de achterkant van de knie. Een bakerse cyste kan zo groot worden dat hij aan de achterkant van de knie uitpuilt omdat daar tussen de kuitspieren plek voor is. De bakerse cyste is vaak asymptomatisch maar kan zeker wel klachten van pijn en stijfheid veroorzaken. De pijn treedt op tijdensj het buigen en strekken van de knie en bij gewrichtsbelasting zoals fysieke inspanning of na langdurig staan. Dit komt doordat er verminderde bewegingsvrijheid in de knie is wanneer de knieholte vrijwel volledig gevuld is met vocht. In het ergste geval kan een cyste scheuren, dit zorgt voor hevige acute pijn.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Behandeling

Bij een vermoeden van een bakerse cyste is het altijd aan te raden om even bij de huisarts langs te gaan. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de cyste scheurt! De huisarts zal dan uiteraard kijken naar het onderliggende probleem dat de bakerse cyste veroorzaakt.

Zelfzorg

Bij milde klachten kunnen mensen met een bakerse cyste hun dagelijkse activiteiten gewoon blijven doen. Bij klachten kun je pijnstillers nemen, maar niet teveel, beter kan je jouw knie wat extra rust geven waardoor de klachten vanzelf zullen verminderen. Daarbij kan je ijscompressie gebruiken op het aangetroffen gebied om de zwelling te verminderen. Loop met een kruk zodat je minder druk uitoefent op je kniegewricht en houdt je been regelmatig omhoog om het te laten rusten.

Operatieve behandeling

Cystes verdwijnen meestal vanzelf maar kunnen ook chirurgisch verwijderd worden. Wanneer de bakerse cyste voor veel last zorgt, kan voor dat laatste worden gekozen.

Fysiotherapeutische behandeling

Een bakerse cyste is door een fysiotherapeut niet direct te behandelen, maar tóch kan er wel degelijk iets bereikt worden. Zoals gezegd ontstaat zo’n cyste door andere weefselschade, het kan dus erg helpend zijn om de oorzaak van het ontstaan aan te pakken.Als de bakerse cyste dus wordt veroorzaakt door  artrose, reuma, een gescheurd ligament of meniscusletsel kan dit behandeld worden, de kan is dan groot dat de cyste kleiner wordt.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied bakerse cyste

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over bakers cyste? Joep en wout helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak inplannen?

Afspraak maken? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Een Bakerse cyste kan scheuren. Dit kan pijn en zwelling hoog in de kuit tot gevolg hebben. De klachten kunnen veel overeenkomst hebben met  de symptomen van een trombosebeen.

Hoe lang je last houdt van een cyste is afhankelijk van of de oorzaak van de vochtproductie beïnvloedbaar is. Wanneer deze wel te beïnvloeden is, zal de cyste verminderen of verdwijnen. Wanneer een operatie noodzakelijk is, houd dan rekening met een herstelperiode van ongeveer 4-8 weken.

Cystes komen vaak voor in knieregio, de Bakerse cyste is de bekendste. Deze cyste in de knieholte ontstaat vaak bij mensen met knieartrose en/of meniscusletsel, vandaar de bijnaam meniscuscyste.

Als de bakerse cyste zorgt voor een vernauwing of verstopping van de knieslagader, arteria poplitea, dan is dit een poplitiale cyste. Hierdoor kan de bloeddoorstroming naar het onderbeen verminderen of zelfs helemaal blokkeren.

Cysten zijn meestal goedaardig, maar het komt ook voor dat ze kwaadaardig zijn. In de regel veroorzaken ze alleen last wanneer ze zo groot worden dat andere weefsels in de knel komen.

Bij een cyste kan vocht wel de ruimte in maar niet uit. Dit komt door de semipermeabele wand. Ondanks dit gegeven gebeurt het ook wel eens dat een ontstane cyste na verloop van tijd vanzelf verdwijnt. Meestal omdat het onderliggende letsel genezen is.

Bij een Bakerse cyste kan de druk die een kniebrace geeft verlichtend voelen, als je dat fijn vindt dan kan je hiervoor kiezen. Realiseer je wel dat de brace het probleem niet oplost maar enkel verzacht en dat er aan het gebruik ook nadelen kleven. Door het gebruik van een Brace kunnen spieren slapper worden waardoor de kans op nieuw letsel groter wordt.