Last van acuut meniscus letsel?

Iedere knie heeft een binnenste en een buitenste meniscus. Dit zijn 2 halvemaanvormige schijven van kraakbeen die tussen het onder- en bovenbeen in liggen.

Deze menisci hebben een belangrijke functie in het kniegewricht. De bolvormige kop van het bovenbeen past niet mooi op de platte bovenkant van het onderbeen. Hier zorgen de menisci als kommetjes ervoor dat het ronde bovenbeen beter past op het onderbeen. Ook hebben ze zowel een schok dempende als een proprioceptieve functie. Dit houdt in dat zij in staat zijn ons lichaam aan te geven in welke positie ons kniegewricht zich bevindt, zoals of de knie gebogen of gestrekt is. Als schokdemper, verdelen zij de druk in het kniegewricht bijvoorbeeld hardlopen of springen.

Bij een acuut meniscus letsel ontstaat er een scheur in een van de menisci. Deze scheur kan op verschillende manieren in verschillende richtingen zitten en veroorzaakt pijn, wanneer de beschadigde meniscus wordt belast. Soms kan een los stukje meniscus tussen het gewricht in gaan zitten. Dit geeft het gevoel alsof je knie op slot zit en kan een klikkend geluid maken bij bewegen.

Acuut meniscus letsel l Fysio Jansen Deurne

Verschijnselen en oorzaken van acuut meniscus letsel

Het acute traumamoment kenmerkt zich meestal door de volgende situatie: verdraaiing van een gebogen knie, terwijl de voet op de grond staat. Er kan een knappend geluid of gevoel waargenomen worden en de knie wordt na enkele uren dik.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen acuut meniscus letsel

  • Pijn voelbaar aan de kan van de aangedane meniscus
  • Maximaal buigen, strekken van de knie of het naar binnen of buiten draaien van het onderbeen met gebogen knie is pijnlijk
  • Er is een klikkend geluid hoorbaar tijdens het bewegen van de knie of er zijn slotklachten aanwezig. De knie kan dan plots niet meer verder buigen of strekken.
  • Zwelling van het kniegewricht
Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Wat kan je zelf doen om de klachten te verminderen?

  • Bij verdenking van meniscus letsel is het altijd aan te raden om een fysiotherapeut te benaderen voor een goede diagnose.
  • In acute fase is het belangrijk dat je rust neemt. Bij veel pijn kun je pijnstillers nemen of de knie koelen (max. 15-20 min 3-5x per dag). Het koelen van de knie kan worden gedaan met een coldpack of ijs in een theedoek om bevriezing te voorkomen. Het koelen helpt tegen de pijn en het voorkomen van zwelling.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij een acuut meniscus letsel?

Ten eerste is het belangrijk om een goede diagnose te stellen. De fysiotherapeut is erin getraind meniscusklachten te herkennen en zal aan de hand van enkele tests de mogelijke diagnose kunnen stellen. Bij onzekerheid kan een MRI overwogen worden, maar dit geeft niet altijd uitsluitsel.

Behandeling en herstel

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat optrainen onder begeleiding van een fysiotherapeut dezelfde uitkomst biedt als een operatie. Vandaar dat veel (huis)artsen dit eerst adviseren, alvorens een operatie te overwegen. Scheuren in de meniscus kunnen namelijk uit zichzelf genezen. De behandeling van de fysiotherapeut is erop gericht om de functie van alle structuren rondom de knie te versterken op gebied van stabiliteit, spierkracht, uithoudingsvermogen en proprioceptieve (houdingsfeedback) oefeningen. Meestal duurt dit ongeveer 3 maanden.

Mochten er alsnog klachten aanwezig blijven of de klachten worden erger, dan kan alsnog een operatie overwogen worden.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij een acuut meniscus letsel

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied acuut meniscus letsel

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over acuut meniscus letsel? Joep en wout helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.