Last van achterste kruisband letsel?

Een achterste kruisband is een sterke band die zich in de knie bevindt. Onder grote krachten kan deze band scheuren en zijn stabiliserend vermogen op de knie verliezen.

In de knie bevinden zich twee kruisbanden, de voorste en de achterste. Beiden hechten zij aan op de kop van het bovenbeen en het plateau van het onderbeen. Beide kruisbanden spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van het kniegewricht.De achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar achteren verschuift. Ook voorkomt hij dat de knie kan overstrekken. Wanneer er letsel optreedt aan de achterste kruisband, worden deze bewegingen niet meer goed gecontroleerd, waardoor de knie instabiel wordt.

Achterste kruisband letsel l Oorzaak en behandeling l Deurne

Verschijnselen en oorzaken van een achterste kruisband letsel

‘Dashboard trauma’ is een typische benaming voor letsel aan de achterste kruisband. Dit komt doordat bij een frontale aanrijding met de auto, je lichaam naar voren schuift, waarbij het onderbeen tegen het dashboard aan kan komen en het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen onder plotse kracht te ver naar achteren schuift. Dit kan ertoe leiden dat de achterste kruisband gedeeltelijk of geheel scheurt.

Ook het overstrekken van de knie kan letsel veroorzaken aan de achterste kruisband.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen bij een achterste kruisband letsel

Bij een kleine gedeeltelijke scheur zijn de klachten vaak minimaal. Wanneer deze volledig of bijna volledig afscheurt zijn de klachten meestal duidelijk aanwezig en soms moeilijk te onderscheiden van een voorste kruisband scheur. Bij een volledige scheur is de kruisband volledig door midden. Dit kan gepaard gaan, op het moment dat het gebeurt met een ploppend of knakkend voel of geluid. Er kan direct na het moment zwelling ontstaan. Ook ontstaat er mogelijk een gevoel van instabiliteit bij het traplopen of het op de hak landen met lopen. Ook het gevoel hebben door de knie te zakken (giving way) is een herkenbaar symptoom. In sommige gevallen kan de knie op slot schieten.

Wat zijn mijn opties met achterste kruisband letsel

Operatief: In de meeste gevallen wordt een volledige of bijna volledige kruisband scheur operatief gereconstrueerd (een nieuwe kruisband maken). Het doel van deze operatie is de stabiliteit in de knie te herstellen. Hier zit vaak een lang (9-12 maanden) revalidatietraject aan vast, waarna in meestal in staat bent weer alles te kunnen doen als voor het letsel.

Conservatief: in sommige gevallen is het niet noodzakelijk om te laten opereren. In deze gevallen vallen de klachten van het letsel vaak mee, ongeacht of het een gedeeltelijke of een volledige scheur is. In dit geval is het verstandig de knie rust te geven om de zwelling en pijn bij te laten trekken. Laat u goed informeren door een fysiotherapeut om te zorgen dat het herstel hierna voorspoedig verloopt.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij achterste kruisband letsel?

Bij zowel een operatief en een conservatief beleid is het aan te raden een fysiotherapeut te raadplegen. Een fysiotherapeut begeleidt je in het gehele traject na een achterste kruisband operatie. In de eerste weken is het belangrijk goed te leren lopen met krukken, zodat de knie op de juiste manier belast wordt, want dit mag meestal meteen na een operatie, maar met mate. Bij bewegingsbeperkingen van de knie kan de fysiotherapeut helpen, deze weer in beweging te krijgen. Het grootste deel van de revalidatie zal er worden getraind en de fysiotherapeut stelt hiervoor een plan op om de spieren en gewrichten die te maken hebben met de knie weer sterk en stabiel te maken. Wanneer je na de revalidatie je sport weer wilt hervatten, worden de laatste maanden/weken van de revalidatie gewijd aan het sport specifiek optrainen voor je sport, zodat je weer vol vertrouwen kunt sporten.

Bij een conservatief beleid helpt een fysiotherapeut met het opstellen van een plan om in eerste instantie de knie te ontlasten en te laten herstellen. Wanneer hierna nog restklachten overblijven, zoals bewegingsbeperkingen van de knie of omringende gewrichten, zal de fysiotherapeut deze mobiliseren. Meestal wordt er 3 maanden getraind om te zorgen dat de knie weer stabiel en de spieren rondom weer sterk zijn.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij een achterste kruisband letsel

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen