Is je achterste kruisband gescheurd?

De achterste kruisband is éen van de vier stabiliserende banden (ligamenten) en is de meest stevige band van het kniegewricht. De achterste kruisband bevindt zich centraal in het kniegewricht achter de voorste kruisband en voorkomt dat het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar voren verschuift. Daarnaast voorkomt de achterste kruisband het overstrekken van de knie. De band hecht aan de binnenzijde van de intercondylaire ruimte (binnenste ruimte van het gewricht) van het bovenbeen en verloopt naar de achterzijde van het scheenbeen. De band heeft een soort trompetvorm in die zin dat hij ter plaatse van het bovenbeen breed is en aan de zijde van het onderbeen versmalt. Hij bestaat uit twee bundels en is ongeveer 38 mm lang.

Achterste kruisband letsel Fysio Jansen Deurne

Verschijnselen en oorzaken achterste kruisband letsel

De band is zeer stevig en er is daarom een groot letsel nodig om de band te scheuren. De achterste kruisband is sterker dan de voorste kruisband. Een gescheurde achterste kruisband is een ernstig letsel van de knie. Het gaat vaak gepaard met letsels van andere banden, letsels van de meniscus of van het kraakbeen. Onderzoek door een gespecialiseerde orthopedisch chirurg, een kniespecialist, is gewenst. Een gescheurde achterste kruisband kan ontstaan bij geforceerd naar achteren drukken van het onderbeen t.o.v. het bovenbeen of bij ernstige overstrekking van de knie. De meest voorkomende oorzaken zijn verkeersongelukken (knie tegen dashboard en motor of brommerongevallen). Het komt ook voor bij contactsporters indien het onderbeen naar achteren wordt getrapt door een tegenstander (bijvoorbeeld voetbal en rugby).

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen achterste kruisband letsel

Er zijn verschillende gradaties wat betreft het letsel aan de achterste kruisband.

Graad 1: Overrekking,

Graad 2: partiële ruptuur (kleine inscheuring),

Graad 3: een ruptuur ( een algehele afscheuring).

Voor graad 1 en 2 zijn de klachten/symptomen minimaal. Dit komt doordat de achterste kruisband zeer sterk is van zichzelf. De symptomen bij een graad 3 (algehele afscheuring) zijn echter wat duidelijker aanwezig, maar nog zijn de klachten moeilijk te onderscheiden van een voorste kruisband ruptuur (scheur).

  • Soms is de overstrekking van de knie een symptoom en soms het gevoel dat het bovenbeen naar voren beweegt ten opzichte van het onderbeen zoals bij trapaflopen.
  • Als het letsel langer bestaat kunnen zich klachten ontwikkelen in het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen (patellofemoraal gewricht) hoogstwaarschijnlijk door een veranderde positie van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen en door het feit dat met de bovenbeenspieren aan de voorzijde (quadriceps) de verschuiving naar achter wordt gecompenseerd. Er ontstaat als het ware een overbelasting klacht die zich in eerste instantie uit als pijn en in latere fase gepaard gaat met een krakende sensatie (crepitaties) alsof men op een grindpad of op droge sneeuw loopt.
  • Plotselinge pijn.
  • (Een gevoel van) instabiliteit, het “er doorheen zakken”.
  • Het voelen van een “plop” of “knap” in de knie.
  • Zwelling, direct of binnen 12 uur, a.g.v. een bloeding in het gewricht.
  • Soms het “op slot zitten” van de knie.
  • Het volledig buigen en/of strekken van de knie is niet, of alleen met pijn, mogelijk.

Wat kan je zelf doen bij achterste kruisband letsel

De behandeling in de eerste 48 – 72 uur na het trauma gaat volgens het RICE principe: rust, immobiliseren, koelen en het been hoog leggen. De anamnese en het functieonderzoek van de knie bepalen voor 90% de diagnose. Na een trauma is een goed functieonderzoek echter lastig uit te voeren, vooral wanneer de knie sterk gezwollen is. Het is verstandig het functieonderzoek te herhalen één of enkele weken na het trauma, als de zwelling (vrijwel) verdwenen is.

Fysiotherapie achterste kruisband revalidatie

Aanbevolen is om patiënten na een achterste kruisbandletsel onder begeleiding van een fysiotherapeut te revalideren. In de acute fase is de behandeling gericht op het verminderen van de pijn en zwelling in de knie. De fysiotherapeut kan helpen met het aanleren van een goed looppatroon met krukken. Zodra het kan zal de fysiotherapeut starten met het aanbieden van oefeningen om de bewegingsvrijheid van het kniegewricht volledig terug te krijgen of te optimaliseren.

Niet iedereen met een achterste kruisbandletsel hoeft te worden geopereerd. Bij een deel van de patiënten leidt conservatieve oefentherapie in combinatie met het verminderen van het (sportieve) activiteitenniveau tot een acceptabele situatie zonder klachten. Echter, dit betreft vaak de oudere patiënten met een lager (sportief) activiteitenniveau. Bij jonge sportieve patiënten die willen blijven sporten op het oude niveau wordt in samenspraak met de fysiotherapeut besproken wat de vervolg stappen zijn.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij achterste kruisband revalidatie:

Heb je last van achterste kruisbandletsel die maar niet over wil gaan? Dan kunnen wij je misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past. Iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied achterste kruisband gescheurd

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je achterste kruisband gescheurd? Joep en wout helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Braces, de meningen zijn erover verdeeld. Zijn ze nou juist wel of niet goed? Maken ze je spieren lui of zorgen ze ervoor dat je in staat bent alle omliggende krachtpatsers sterk te houden?Het antwoord op deze vragen is niet eenvoudig en zéker niet eenduidig te geven.

Feit is dat braces door veel mensen als prettig ervaren worden omdat ze compressie en steun geven. Ze worden vaak gebruikt op momenten waarbij wat extra belasting of activiteit gevraagd wordt of als aanvulling op een behandel-/hersteltraject.

Achterste kruisbandletsel is een serieus probleem. Soms is er een operatie nodig, soms ook niet. Wat er sowieso nodig is, is actieve stabiliteit. Om die te kunnen opbouwen is het soms heel zinvol om gedoseerd passieve stabiliteit in de vorm van een kniebrace toe te voegen.