Wat is Axilary Web Syndroom (AWS) en wat kan je eraan doen?

De kans is groot dat je nog nooit gehoord hebt van Axilary Web Syndroom (AWS). Toch komt het regelmatig voor én de (oedeem)fysiotherapeut kan je heel goed helpen als je met dit vervelende probleem kampt.

AWS is een aandoening waarbij een verhoogde stollingsneiging van de lymfe- en bloedvaten voor obstructie zorgt. Dit pijnlijke probleem kan zich ontwikkelen door een onderbreking in de lymfe- en bloedvaten door chirurgie in de oksel. Het wordt het meest frequent gezien na een okselklierdissectie (operatie waarbij de lymfeklieren en omliggend vetweefsel uit de oksel verwijderd worden, meestal vanwege borstkanker).

Oorzaak van AWS

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een ontstekingsproces zorgt voor lymfatische trombose, hierdoor gaan de betreffende lymfebanen fibroseren. Dit resulteert in harde, stugge, pijnlijke strengen in de oksel die ervoor kunnen zorgen dat de arm niet goed meer naar buiten bewogen kan worden. Dit probleem ontstaat meestal binnen één tot acht weken na de operatie en verdwijnt soms vanzelf, maar regelmatig ook niet.

Axilary Web Syndroom (AWS

Symptomen van AWS

Deze verharde lymfvaten veroorzaken mogelijk pijn wanneer jij je arm beweegt. Ook kunnen ze het strekken of heffen van de arm belemmeren. Daar kan je last van hebben bij je dagelijkse activiteiten.

Behandeling van Axilary Web Syndroom

Over hoe vaak AWS voorkomt zijn de diverse onderzoeken niet eenduidig, maar dat het vaak genoeg is om er een effectieve behandeling voor te ontwikkelen is een feit. Diverse onderzoekers hebben zich tot nu toe bezig gehouden met technieken. Uit literatuurstudie blijkt dat de behandeling die is opgezet door Fourie en Robb het meest succesvol is. Zowel de pijn als de streng zijn na afloop van het traject verdwenen bij de meeste mensen.

Een behandeltraject volgens Fourie en Robb duurt vier weken en bestaat uit elf behandelingen. In de eerste tot en met vijfde behandeling worden zachte, circulaire bewegingen op de borst gemaakt met volledig handcontact. Doordat de arm van het lichaam af gehouden wordt (in abductie) wordt de bindweefselstreng opgerekt. Behandeling zes tot en met elf staan in het teken van stretching. Deze technieken zijn onder te brengen bij de fasciatherapie. Naast de elf behandelingen zijn er ook huiswerkoefeningen, die zijn met name gericht op rekken.

Ook effectief is het traject van Kepics. Dat bestaat uit voorlichting, het geven van koude of warmtetherapie en voorzichtige passieve oefeningen met de arm. Bij deze toepassing verdwijnen wel de pijn en bewegingsbeperking maar meestal niet de streng.

Wat kan je zelf doen bij AWS?

Uit vrijwel ieder onderzoek dat gedaan is naar de behandeling van axilary web syndroom is gebleken dat huiswerkoefeningen een belangrijke tool is. Deze oefeningen zijn met name gericht op het rekken van de streng en aangenomen kan worden dat er ten minste twee keer per dag een oefenmoment moet zijn.

Huiswerkoefening

  1. Je gaat met uw gezicht naar de muur staan, handen geplaatst op de muur
  2. Je loopt voorzichtig met uw vingers naar boven. Hierbij wordt de streng Opgerekt. Zodra de streng op rek staat, houdt u dit 10 seconden vast, waarbij je maximaal een 5 mag scoren op een pijnscore van 0-10. (0 is geen pijn en 10 is ondraaglijke pijn).
  3. Doe de oefening 2 keer per dag 10 keer en probeer iedere keer een stukje verder te komen. Maar forceer niet!
Axilary Web Syndroom (AWS) huiswerkoefening

Wat kan de fysiotherapeut doen aan AWS?

Een fysiotherapeut kan verschillende technieken toepassen om de klachten te verlichten. Het is afhankelijk van opleiding en aandachtsgebied welke methode er wordt ingezet. Je kunt hierbij denken aan sliding, dit is onderdeel van de neurodynamica. Ook kunnen soft tissue technieken zinvol zijn en kan manuele lymfedrainage worden ingezet.

Heb jij een pijnlijke streng in je oksel overgehouden aan je behandeltraject bij bijvoorbeeld borstkanker? Weet dan dat er bij Fysio Jansen maar liefst twee therapeuten zijn die zich hierop toeleggen.

Onze fysiotherapeuten/oedeemtherapeuten met het aandachtsgebied oncologie

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je AWS? David of bij Rachel helpen je graag.

fysiotherapeute Rachel Verberne l Deurne
David Jansen Fysiotherapeut Fysiotherapie Deurne

Afspraak maken

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.