Revalidatie heupprothese

Een totale heupprothese vervangt het gehele heupgewricht. De orthopedisch chirurg adviseert een heupprothese als het heupgewricht ernstig beschadigd is en je daar te veel last van hebt. De beschadiging van het heupgewricht is meestal een gevolg van slijtage (artrose).

De meeste chirurgen zullen willen dat jij je heup zo snel mogelijk belast nadat je ontwaakt uit de narcose. Je heup zal gezwollen zijn wat stijfheid en zwakte van het gewricht veroorzaakt. Een fysiotherapeut zal je bezoeken op de afdeling en je een paar simpele oefeningen meegeven om te starten met bewegen en je heup te versterken.

Revalidatie heupprothese Deurne Fysio Jansen

Complicaties na de operatie heupprothese

Na de operatie bestaat er altijd een kans op het ontstaan complicaties. Bij verdenking van onderstaande complicaties dient contact opgenomen te worden met de behandelend orthopedisch chirurg:

  • Infectie
  • Nabloeding
  • Trombose

Als de operatie goed verlopen is, zal je medische team willen dat je op de eerste dag start met lopen. Dit is belangrijk om complicaties te voorkomen.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kun je zelf doen

Voor een goed herstel na een totale-heupoperatie is het belangrijk dat je een aantal leefregels hanteert. Een risicovolle combinatiebeweging, waardoor het heup gewricht kan luxeren is: endorotatie, adductie en flexie van de heup. Het is belangrijk om deze bewegingen te voorkomen.

Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie, revalidatie heupprothese

De revalidatie van een totale heupprothese zal enkele maanden duren. Voorafgaand aan de revalidatie zal de fysiotherapeut in samenspraak met de patiënt doelen opstellen. De heupprothese mag volledig worden belast na de operatie. Lopen en transfers moeten echter wel met twee krukken worden uitgevoerd ter bevordering van het looppatroon. Indien mogelijk, zal de fysiotherapeut lopen met één kruk instrueren. Binnenshuis mogen de krukken afgebouwd worden indien het looppatroon normaal is. Naast het optimaliseren van een normaal looppatroon zal de behandeling gericht zijn op de mobiliteit van de heup en het aanleren van andere dagelijkse activiteiten zoals traplopen. Uiteindelijk kan een fysiotherapeut helpen met het opbouwen van de belastbaarheid van de geopereerde heup door middel van spierversterkende oefeningen.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij een totale heupprothese:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied heupprothese

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je heupklachten? Malou en Wout helpen je graag.

Malou Fransen Fysiotherapeut Fysio Jansen
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.