Last van het sinus tarsi syndroom?

Sinus tarsi syndroom l Oorzaak en behandeling l Deurne

Wat is een sinus tarsi syndroom?

De sinus tarsi wordt vaak omschreven als een kegelvormige holte of een soort van tunnel. Het ligt aan de buitenzijde van de enkel tussen twee botjes in, namelijk: de talus en de calcaneus. Door deze tunnel lopen banden, bloedvaten, zenuwen en bevat het vet. We spreken over een sinus tarsi syndroom wanneer de structuren in dit gebied voor klachten zorgen.

Oorzaken van een sinus tarsi syndroom

In veel gevallen is het ontstaan van een sinus tarsi syndroom traumatisch. Hierbij heeft men de enkel eenmalig of zelfs meerdere keren verzwikt. Daardoor kan er een letsel ontstaan ter hoogte van een enkelbandje. Het vermoeden bestaat dat letsel aan dit bandje tot een verminderde stabiliteit leidt van het onderste spronggewricht. Dit kan er toe leiden dat het weefsel wat zich ter hoogte van deze holte of tunnel in de verdrukking komt. Een andere mogelijkheid is dat het weefsel in de verdrukking komt, zonder dat hiervoor een trauma aan ten grondslag ligt. Dit wordt gezien bij mensen die erg doorgezakte voeten hebben of last hebben van overgewicht. Ook is het mogelijk dat de klachten veroorzaakt worden door bijv. reuma.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen van een sinus tarsi syndroom

Mensen omschrijven vaak dat ze last hebben aan de buitenzijde van de enkel en dat dit afhankelijk is van de mate van belasting. De klachten kunnen dof, stekend of brandend van aard zijn. Klachten verergeren bij toenemende belasting en/of bij oneffen ondergrond. Tevens kan er sprake zijn van een gevoel van instabiliteit. Het geforceerd naar binnen bewegen van de voet kan de klachten doen provoceren.

Wat kun je zelf doen bij deze klachten?

Ter vermindering van de klachten kunt u zelf goed schoeisel dragen. Eventueel aanvullend met een goede inlegzool. Daarvoor kunt u een podotherapeut raadplegen. Indien dit de klachten niet doet verminderen, kunt u het beste contact opnemen met de fysiotherapeut of uw huisarts.

Fysiotherapie bij een sinus tarsi syndroom

De fysiotherapeut zal na aanleiding van uw verhaal onderzoeken of er factoren van invloed zijn die behandeld kunnen worden. U kunt denken aan de bewegelijkheid van de gewrichten en de stabiliteit van de gewrichten. Daarnaast kunnen de omliggende spieren versterkt worden, bijvoorbeeld in het geval van een doorgezakte voet.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Revalidatie begeleiding Deurne bij herstel na COVID-19