Last van bovenbeenklachten?

Het bovenbeen beslaat de regio tussen de heup en de knie in. Pijnklachten aan het bovenbeen zijn divers, en komen vaak voort uit een probleem in de aangrenzende gewrichten (heup en knie). Pijn in het bovenbeen kan acuut ontstaan door een breuk of spierscheur, maar kan ook geleidelijk ontstaan door een verkeerd belastingspatroon.

De spieren in het bovenbeen zijn de krachtigste in het lichaam, ze krijgen veel krachten te verduren door het leven heen. Met name sporters spreken deze spiergroepen vaak aan. Aan de voorzijde is de voornaamste spier de quadriceps femoris, die is belangrijk voor het strekken van de knie en het buigen van de heup. Aan de achterzijde zitten de hamstrings, die zijn verantwoordelijk voor de buiging van de knie en de strekking van de heup. Aan de binnenzijde bevinden zich de spieren van de lies.

Bovenbeenklachten l Oorzaken en behandeling l Fysio Deurne

Oorzaken bovenbeenklachten

Bovenbeenklachten kunnen erg vervelend zijn. De spieren in dit gebied behoren tot de grootste in het menselijk lichaam. Een blessure hieraan kan dus grote gevolgen hebben.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Fysiotherapie bij bovenbeenklachten

Het behandelen van jouw bovenbeenklacht is afhankelijk van de oorzaak, hier is een gedegen onderzoek voor noodzakelijk. Het is in de meeste gevallen belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren, provocerende bewegingen aanvankelijk te vermijden, mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten en aandacht te besteden aan een optimale lichaamshouding. Bij de meeste bovenbeenklachten is het in beweging blijven het belangrijkste tijdens de behandeling. Blijf gedoseerd bewegen maar zorg ook voor voldoende rust na het bewegen. Wij gaan direct aan de slag met jouw blessure en zorgen voor de beste behandeling. Een afgestemd programma voor een goede en snelle revalidatie van jouw bovenbeenklacht.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij bovenbeenklachten:

Heb je last van bovenbeenklachten die niet uit zichzelf overgaan? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij jou past.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied bovenbeenklachten

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je bovenbeenklachten? Joep en Joris helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over bovenbeenklachten

Wandelen, traplopen, fietsen, opstaan uit een stoel; het zijn alledaagse handelingen, maar bij mensen met pijn in de bovenbenen kosten deze zaken het veel moeite. De klachten kunnen zelfs zo hevig zijn dat de pijn niet te negeren is. Wanneer je last hebt van pijn of spierzwakte die niet vanzelf overgaat, dan is het aan te raden om met de klachten naar de fysiotherapeut te gaan.

Soms gaan bovenbeenklachten vanzelf over, soms ook niet. Het kan nodig zijn om bijvoorbeeld aanpassing te doen in je trainingen, of om überhaupt in beweging te komen. Een fysiotherapeut zal onderzoeken of de klachten op zichzelf staand zijn of samenhangen met een aangrenzende regio (bekken, rug, knie). Afhankelijk van de oorzaak zal een passende behandeling worden ingezet. Deze zal soms bestaan uit alleen oefentherapie maar daarnaast kunnen ook andere technieken worden toegepast. In meeste gevallen ben je binnen enkele weken van je blessure af.

Meestal is het niet nodig om naar de huisarts te gaan met bovenbeenklachten, maar als je je herkent in één van deze punten, dan kan je beter wel een afspraak maken:

  • Onverklaarbare koorts (nachtelijk zweten)
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Langdurig gebruik coricosteroïden
  • Constante (niet-mechanische) pijn
  • Kanker in voorgeschiedenis
  • Algemeen onwelbevinden
  • Nachtelijke pijn/ toename van pijnklachten ’s nachts
  • Uitgebreide neurologische tekenen en symptomen
  • Trauma

Voor de behandeling van bovenbeenklachten is geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Wanneer jouw aandoening op deze lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren).