Wat is een PET-scan?

De afkorting PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Dit type scan, waarbij gebruik gemaakt wordt van een radioactieve stof is bij uitstek geschikt om processen die zich afspelen in weefsels en organen in beeld te brengen. Een PET-scan wordt meestal toegepast bij de diagnostiek van kanker maar soms ook om te kijken of er ontstekingen zijn in bijvoorbeeld hart of lymfeklieren. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Voor het maken van een PET-scan wordt een zogenaamde tracer toegediend. Dit is een radioactieve stof die wordt opgenomen door het lichaam. De manier waarop die stof wordt opgenomen, zegt iets over wat zich afspeelt in het lichaam.

Voorbeeld: Kanker- en ontstekingscellen cellen hebben vaak een verhoogde stofwisseling. Dit betekent dat ze meer suiker verbruiken dan andere cellen. Er wordt een radioactieve glucose toegediend die op dezelfde manier wordt opgenomen door weefsels als suiker. Omdat kanker- en ontstekingscellen veel van deze stof zullen opnemen, wordt inzichtelijk gemaakt waar deze zich bevinden. De PET-scan vangt deze radioactieve stralen op en zo wordt duidelijk in welke delen van het lichaam de slechte cellen zich bevinden.

PET scan | Positron Emissie Tomografie

Waarom een PET-scan?

Soms lukt het met een CT-scan of MRI-scan niet om de plaats van een tumor of uitzaaiingen te vinden terwijl uit andere onderzoeken wel blijkt dat er kanker in het lichaam aanwezig is. In zo’n geval kan een PET-scan uitkomst bieden. Ook kan dit type scan worden ingezet om te bepalen wat het effect van een behandeling is. Er wordt dan een voor- en na-scan gemaakt.

Het onderzoek

Om een eerlijk beeld te krijgen moet je vanaf zes uur voor het onderzoek nuchter blijven. Wanneer de radioactieve stof wordt ingespoten, heeft het lichaam ongeveer een uur nodig om deze te verspreiden. In die tijd moet je rusten, dat is om te voorkomen dat de spieren de oplichtende glucose gaan gebruiken. Tijdens het onderzoek lig je op een tafel die door het scanapparaat schuift, dit is een soort tunnel. De tafel blijft ongeveer vijftien minuten in dezelfde positie staan en schuift daarna door. Afhankelijk van de grootte van het te onderzoeken gebied neemt het maken van de scan dertig minuten tot een uur in beslag.

Is die radioactieve stof gevaarlijk?

De stof die voor het onderzoek gebruikt wordt is licht radioactief. Dat klinkt eng, maar wees gerust, de hoeveelheid straling kan je vergelijken met die van een röntgenfoto en is dus niet schadelijk. De radioactieve stof is maar kort werkzaam en wordt speciaal voor het onderzoek gemaakt en besteld. De stof heeft geen bijwerkingen en is na een korte tijd weer volledig uit het lichaam verdwenen.