Zorg voor etalagebenen

Mensen met etalagebenen

Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand door middel van gesuperviseerde looptraining met 50-200% toeneemt. Onlangs was er in het landelijk nieuws veel aandacht voor de voordelen van looptraining bij een fysiotherapeut ten opzichte van de ‘ouderwetse’  dotterbehandeling door de vaatchirurg. Deze vrij ingrijpende operatie blijkt vaak niet nodig te zijn en de kans op terugkeer van de klachten na enige tijd is aanzienlijk. Patiënten met zogeheten etalagebenen moeten standaard drie maanden gespecialiseerde fysiotherapie krijgen. Dat is de beste zorg en het levert bovendien op jaarbasis aanzienlijke besparingen op. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Hugo Fokkenrood aan de Maastricht University (bron: www.nos.nl) en wordt benadrukt door de vaatchirurg dhr Teijink uit het Catharina Ziekenhuis.

Door de gesuperviseerde looptraining, welke wordt verzorgd door Joep van den Munckhof, leert u onder begeleiding door de pijn heen te lopen. Verder werkt u samen met uw fysiotherapeut aan een betere looptechniek, zodat elke stap die u zet efficiënt is. Daarnaast is er aandacht voor leefstijlfactoren, zoals voldoende beweging, gezonde voeding en, indien van toepassing, stoppen met roken.

De beste zorg voor etalagebenen - Fysio Jansen

In de eerste drie maanden traint u twee tot drie keer per week onder begeleiding. Om een optimaal resultaat te behalen dient u bovendien dagelijks zelfstandig te trainen. Na drie maanden worden de contactmomenten afgebouwd en traint u steeds meer zelfstandig.

Het behandeltraject duurt in totaal een jaar, waarbij u in het begin intensieve begeleiding krijgt en in de loop van het traject steeds meer zelfstandig zult trainen. Naast looptraining is er ook aandacht voorleefstijlfactoren. Gedurende het behandeltraject zijn er regelmatig evaluatiemomenten.

Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico.

In 2019 bedraagt het eigen risico €385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Dus de eerste €385,- die aan zorgkosten gemaakt wordt (voor zover die kosten niet van het eigen risico zijn uitgezonderd), zijn voor rekening van de patiënt.

Revalidatie begeleiding Deurne bij herstel na COVID-19