Waarom soepel blijven?

Het is uw leven lang belangrijk om soepel te blijven, maar naarmate u ouder word ten uw jeugdige veerkracht verliest, werpt soepelheidstraining nog meer vruchten af. Bij de meeste mensen wordt het lichaam mettertijd wat gespannen en stijf zelfs sportmensen en fanatieke amateurs benutten zelden hun totale bewegingsbereik. Lang voortdurende spierspanningen kunnen uw lichaam scheeftrekken, waardoor veel soepelheid verloren kan gaan. Regelmatig trainen helpt dit proces tegen te gaan, vooral wanneer uw gewrichten en spieren pijnklachten veroorzaken. Als u zorgt dat u soepel blijft kunt u vrijer bewegen, voelt u zich energieker en leveren de dagelijkse klusjes geen problemen op.

Soepel blijven Fysio Jansen

Rekken en ontspannen

Rekken is de beste manier om de natuurlijke soepelheid van het lichaam te handhaven en om vrij een gemakkelijk te blijven bewegen. Rustige, beheerste rekoefeningen maken de spieren los, vergroten het bewegingsbereik van de gewrichten en voorkomen stijfheid en kramp. Zij helpen ook om een goede lichaamshouding te bewaren en beweeglijk te blijven. Zelfs bij ontstoken en artrotische gewrichten kunnen rekoefeningen pijn en ongemak van de ontsteking verlichten.

Yoga en tai chi

Voor veel mensen zijn rekoefeningen niet meer dan een noodzakelijk kwaad waarmee zij een trainingssessie afsluiten. In het oosten is soepelheid echter bijna een religie: therapieën voor lichaam en geest, zoals yoga en tai chi, leggen juist de nadruk op rekken, ontspannen en een goede houding. Zowel tai chi als yoga vormen een uitstekende manier om soepel en ontspannen te blijven.

Ontspannen

Uw emotionele gesteldheid is van invloed op uw lichamelijke soepelheid. Een voorbeeld: als u zich gespannen voelt, spannen de spieren van uw schouders en nek ongemerkt aan en komt het hele gebied strak te staan dat kan tot hoofdpijn nekpijn en zelfs tot samengedrukte gewrichten leiden. Soepelheidstraining kan deze problemen verhelpen door de spieren te ontspannen, zodat u zich prettiger voelt. Het kan extra ontspannend werken om tijdens het rekken naar muziek te luisteren en u op uw ademhaling te concentreren.

Soepelheidstraining

Als u de volgende oefeningen minstens twee tot drie keer per week uitvoert, bereikt u het beste resultaat. Direct na het opstaan ’s morgens zijn de spieren nog stijf en moeten ze eerst goed worden opgewarmd voordat u met rekken begint. Herhaal elke oefening drie keer. Een rekoefening mag geen pijn doen. Rek tot u een klein rukje of een licht ongemak voelt, maar ga niet over dat punt heen. Het geheim van succes is in dit geval volhouden: de echte resultaten zijn niet al na dagen, maar pas na maanden regelmatig rekken merkbaar. Als u pas kortgeleden bent begonnen met rekken, is het heel gewoon dat u zich stijf voelt vooral de borst, schouders en achterkant van uw benen kunnen erg strak aanvoelen. Hoe vaker u oefent, hoe losser uw spieren worden.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Schouders
Als op de grond liggen problemen geeft, doe de oefening dan op uw bed.

 1. Ga op uw rug liggen en strek de tenen. Schuif de vingers in elkaar en strek de armen boven het hoofd met de handpalmen naar het plafond.
 2. Breng de handen met gestrekte armen langzaam naar achteren totdat u het in de schouders voelt rekken. Houd deze houding 15 tot 30 seconden aan en breng de armen vervolgens weer recht omhoog.

Borst 

 1. Ga met rechte rug op een stoel zitten. Strek beide armen naar voren en buig de onderarmen in een rechte hoek omhoog. Leg de onderarmen en handen tegen elkaar.
 2. Spreid de armen wijd. Houd de elle bogen op schouderhoogte en duw de schouderbladen naar elkaar. Houd deze houding 15 tot 30 seconden aan en beweeg de armen dan weer naar elkaar toe.

Rug

 1. Ga met rechte rug op een stoel zitten. Vouw de handen ineen en strek de armen naar voren met de handpalmen van uw weggedraaid
 2. Krom de rug en duw uw armen van het lichaam weg tot u het boven in de rug voelt rekken. Houd deze houding 15 tot 30 seconden aan en ontspan.

Handen
Deze oefening is heilzaam voor mensen met artritis in de handen. Strek de armen op borsthoogte voor u uit en spreid de vingers zo ver mogelijk zonder dat u over de pijngrens gaat. Hou deze houding vijf seconden aan, ontspan en laat de armen weer zakken. Rust even uit en herhaal de oefening.

Handen
Deze oefening is heilzaam voor mensen met artritis in de handen. Strek de armen op borsthoogte voor u uit en spreid de vingers zo ver mogelijk zonder dat u over de pijngrens gaat. Hou deze houding vijf seconden aan, ontspan en laat de armen weer zakken. Rust even uit en herhaal de oefening.

Romp

 1. Ga staan met uw voeten op schouderbreedte en de armen langs het lichaam.
 2. Adem uit terwijl u langzaam naar links overhelt tot u het rechts voelt rekken. Houd deze houding 15 a 30 seconden aan en herhaal aan de andere kant.

Voorkant benen
Als op de grond liggen problemen geeft, doe de oefening dan op uw bed.

 1. Ga op uw rechterzij liggen, met opgetrokken benen en het hoofd op een kussen. Pak met de linkerhand uw linkerenkel op het scheenbeen vast als u er niet bij kunt, sla dan een handdoek om de voet.
 2. Trek de hiel langzaam naar de billen, met de knie in een lijn met de heup, tot u het aan de voorkant van uw dijbeen voelt rekken. Houd deze houding 15 tot 30 seconden aan en herhaal de oefening op uw andere zij en met uw andere been.

Achterkant benen
Hebt u een kunstheup, bespreek dan eerst met uw arts of u deze oefening mag doen.

 1. Ga op een stoel zitten en leg een been gestrekt op een andere stoel voor u. Houd de andere voet plat op de grond.
 2. Buig met rechte rug voorover totdat u het aan de achterkant van het liggende been voelt rekken. Houd deze houding 15 a 30 seconden aan en herhaal dan met het andere been.

Kuiten

 1. Ga staan met de voeten op schouderbreedte. Zet het linkerbeen zo ver mogelijk naar voren zonder de hak van de rechtervoet op te tillen.
 2. Houd de rechtervoet plat op de grond, buig het linkerbeen en beweeg naar voren tot u het in de rechterkuit voelt rekken. Houd deze houding 15 tot 30 seconden aan en herhaal de oefening met het andere been.