Laat uw onbewuste helpen

Vandaag een artikel over het nut van het onbewuste. Geloof het of niet… het kan u helpen op momenten dat het u wat zwaarder valt om het vol te houden.

Onbewuste - Fysio Jansen

Door 5 minuten te denken aan professoren, scoren mensen beter op moeilijke Triviant-vragen. Is dat gek of niet? Dat komt omdat je hersenen je onbewust helpen.

De afgelopen jaren is hier veel onderzoek naar gedaan. Eén van de meest opvallende resultaten is dat je onbewust veel overneemt van andere mensen. Het gaat niet alleen om mensen die u ziet. Ook als u aan iemand denkt werkt dit. Dit kan gaan om een bekende, maar ook om iemand die u bijvoorbeeld van tv kent. In een onderzoek werd dit aangetoond door de proefpersonen 5 minuten lang te laten denken aan professoren. Hierna scoorden mensen veel beter op moeilijke Triviant-vragen!

Een ander opvallend resultaat: Na een opdracht die te maken heeft met woorden als ‘bejaard’ en ‘oud’, ga je langzamer lopen.De effecten zijn van korte duur, maar toch…!!  Bepaalt wat ik denk hoe het gaat?

Tot een paar jaar geleden waren mijn gedachten als ik ging sporten:

  • ik kan het gewoon niet
  • ik vind er niets aan
  • het is niets voor mij
  • ik krijg toch overal last van

5 minuten achter elkaar rennen is al hartstikke lang!

En inderdaad. Na een paar pogingen hield ik meestal weer op met de sport of het hardloopschema. Ik vond er niets aan, het was niets voor mij, ik kon het niet en ik kreeg ook nog overal last van.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Na het lezen van bovenstaande onderzoeken besloot ik tijdens het lopen zo veel mogelijk te denken aan mensen met doorzettingsvermogen. Als ik wilde stoppen dacht ik aan hen. Wat zouden zij denken? Wat zouden zij doen? En zo probeerde ik wat mee te pikken van hun doorzettingsvermogen. En of het nu hierdoor komt of niet: het is me gelukt, ik heb mijn hardloopdoel behaald. Ik was ontzettend blij!

Dit kunt u natuurlijk ook zelf gebruiken! Stel uzelf de volgende vragen:

  • Wat of welke eigenschap heb je nodig om meer te gaan bewegen / te blijven bewegen?

Bijvoorbeeld: lef, doorzettingsvermogen, plezier in bewegen, gedrevenheid, conditie, lange benen, een getraind lichaam, ……..

  • Zoek naar iemand met deze eigenschap.

Kent u iemand in uw omgeving? Of is er een bekende Nederlander met deze eigenschap? Ga eventueel met deze persoon praten of lees een interview.

  • Denk nu bij het bewegen aan deze persoon en de eigenschap.

Zeg de naam van deze persoon, zie hem of haar voor u of denk aan iets wat jullie samen gedaan hebben. En kijk of uw onbewuste het oppikt.