Vijf feiten over de invloed van roken op ons lichaam

We weten allemaal dat roken niet goed is voor ons lichaam. Maar wat is nou eigenlijk de invloed van roken op ons lichaam? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Risicofactor roken l Atherosclerose l Fysio Jansen Deurne

Stoppen is altijd beter dan doorgaan

Dat roken invloed heeft op ons lichaam weet intussen iedereen. Rokers zullen met name de positieve kant belichten, maar vele onderzoeken vertellen onsje schadelijk het is. Roken verhoogt het risico op longaandoeningen, neurologische en cardiovasculaire klachten aanzienlijk.

Ook als je veel rokersjaren op de teller hebt, is het zinvol om te stoppen en heeft dit ook zeker effect. Bij zware rokers die vijf jaar gestopt zijn, wordt een duidelijk verlaagd risico op ernstige aandoeningen gemeten dan bij hen die niet stoppen. Stop je 48 uur kan het al zo zijn dat je reuk en smaak verbeteren. Je zult er snel achter komen dat je bepaalde dingen voor lief hebt genomen en dat je blij en trots bent deze stap genomen te hebben. Ook voor naasten van rokers kent stoppen veel positieve gezondheidseffecten.

Hieronder lees je belangrijke feiten over roken

Invloed van roken op het lichaam: Niet-rokers hebben meer energie

Roken geeft kortdurend een opwekkend en energiek gevoel. Maar uiteindelijk zal het je juist moe en futloos maken. Naarmate het nicotinegehalte in het lichaam is verminderd, daalt het energiegehalte. Wil jij je constant energiek voelen, dan zal je dus continue een sigaret moeten opsteken. Niet echt een goed idee, gezien de vele negatieve consequenties die dit met zich meebrengt.

Invloed van roken op ons lichaam: Voor rokers verloopt het herstel minder snel

Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaatjes worden dichtgeknepen. De doorbloeding van rokers is hierdoor niet je van het. Doorbloeding is belangrijk voor goed herstel zodra je bijvoorbeeld een blessure oploopt. Roken leidt dus tot trager herstel.

Sporten helpt met het stoppen met roken

Beweging helpt de behoefte om te roken te verminderen. Sporten en bewegen is voor iedereen gezond maar voor mensen die willen stoppen met roken in het bijzonder. De activiteit zal de verleiding tot een sigaret doen verminderen! Buiten dat voldoende beweging veel positieve gezondheidseffecten kent is het voor mensen die willen stoppen met roken een win-win situatie!

Invloed van roken op ons lichaam: Minder longcapaciteit

Wanneer je rookt wordt de hoeveelheid zuurstof in je longen en in de bloedbaan verminderd.

De vitale organen hebben zuurstof nodig om hun werk goed te kunnen doen. Wanneer je rookt komt er in plaats van zuurstof rook in deze organen terecht. Een verlaging van het zuurstofgehalte leidt tot vermoeidheid van deze organen. Minder longcapaciteit zal ook samengaan met deactivering, waardoor de conditie van rokers ook vermindert.

Sporten en roken

Zoals hierboven beschreven, zorgt roken ervoor dat er minder zuurstof naar de organen vervoerd wordt. Sporten verbetert de hoeveelheid zuurstof naar spieren en organen. Het verlicht bovendien klachten die roken kan veroorzaken zoals stress en slaapstoornissen. Wanneer je wilt stoppen met roken, kan alleen al het starten met sporten een mooie eerste stap zijn!