Skeletscintigrafie oftewel botscan

De naam zegt het al; bij dit type scan worden botten en gewrichten in beeld gebracht. Met een zogeheten gammacamera en gebruikmaking van een kleine hoeveelheid radioactieve stof worden beelden gemaakt van het skelet, eventuele afwijkingen worden zo letterlijk aan het licht gebracht.

Wanneer afwijkingen op een gewone röntgenfoto niet goed te zien zijn maar er wél klachten zijn, kan een botscan worden gedaan. Dit kan bij een orthopedische klacht, maar evengoed in het onderzoek naar uitzaaiingen bij kanker.

Skeletscintigrafie oftewel botscan | Wij geven uitleg

Het onderzoek

Afhankelijk van de reden voor het onderzoek wordt het hele skelet bekeken, of een deel ervan. Met een injectienaald wordt radioactieve vloeistof in de arm gespoten. OP de prik na voel je daar niks van.

Via het bloed verspreidt de stof zich naar botten en gewrichten, dit neemt een paar uur in beslag. In die tijd moet je veel drinken om het proces te versnellen.

Tijdens het maken van de scan lig je op een onderzoeksbed, de gammacamera is boven en/of onder je. Het apparaat -dat indrukwekkend groot is- vangt de straling van de radioactieve stof op, waardoor een beeld van je skelet ontstaat. Zoals bij ieder type scan is het van groot belang om goed stil te liggen.

Het maken van de foto’s duurt ongeveer 45 minuten. Hoelang dit precies duurt, hangt af van hoeveel foto’s er nodig zijn. In totaal duurt het onderzoek zo’n vier tot vijf uur, dat is inclusief injectie en wachttijd.

Is het onderzoek voor iedereen geschikt?

Omdat er een radioactieve stof wordt toegediend heeft dit onderzoek niet de voorkeur bij zwangere vrouwen. Verdere beperkingen zijn er niet.