Last van spierklachten?

Bewegen is iets wat we de hele dag door doen. Of dit nu lopen, zitten, sporten of werken is. Bij elk van deze bewegingen zijn spieren betrokken, een legio aan spieren coördineren elke beweging van het lichaam. Ze zijn continu aan het werk. Het is daarom ook niet vreemd dat een spier overbelast kan raken. Er ontstaan spierknopen, en deze kunnen pijnlijk zijn. Vaak geven de spieren zelfs op een andere locatie pijn, we noemen dit referred pain.

Spierklachten l Oorzaken en behandeling l Deurne

Dat spierklachten vaak voorkomen, weten we hier op de praktijk als geen ander. Er zijn tal van verschillende oorzaken mogelijk, die spierklachten tot gevolg kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slechte houding, vaak repeterende bewegingen, overbelasting bij sport en zeker niet te onderschatten: stress. Spierklachten kunnen ook optreden na een operatie of bij een blessure.

Spierklachten gaan uit zichzelf weer weg, het lichaam heeft ten slotte een uitstekend zelfgenezend vermogen. Er zijn echter factoren (zoals hierboven genoemd) die er voor zorgen dat de klachten niet weg gaan. Daarnaast zijn er nog aandoeningen zoals bijvoorbeeld spierreuma.

Enkele aandoeningen die vaak voorkomen:

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied spierklachten

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je spierklachten? Joep en Wout helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Veel gestelde vragen over spierklachten

 • Zorg bij het sporten voor een goede warming-up en een goede cooling-down: maak de spieren rustig los en rek ze. Dit is belangrijk, zowel voor als na het sporten
 • Door wrijven, een warme douche of massage stimuleer je de doorbloeding van de spieren waardoor je minder last hebt van spierpijn
 • Probeer regelmatig te bewegen zonder dat je spieren overbelast raken
 • Als je denkt dat spierpijn een bijwerking is van uw medicijnen, bespreek dit dan met je (huis)arts

Spierpijn kan een paar dagen duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Als je heftige spierpijn hebt, dan is het verstandig om je lichaam wat extra rust te geven en eventueel andere spiergroepen te trainen die dag. Als je maar een klein beetje spierpijn hebt mag je gewoon sporten. Raadpleeg een fysiotherapeut wanneer je het vermoeden hebt dat je een blessure aan het ontwikkelen bent

Spierkrampen zijn onwillekeurige samentrekkingen van spiervezels, erg vervelend en pijnlijk maar over het algemeen onschuldig. Soms treedt kramp op op na belasting van een spier. Ook vermoeidheid kan een rol spelen. Zorg voor voldoende beweging om je spieren soepel te houden. Bij het sporten kunnen een goede warming-up en cooling-down preventief werken. Heb je toch spierkramp? Rek dan die spier(groep) rustig en langdurig.

In veel gevallen is het niet nodig om een arts in te schakelen bij spierkrachten, maar hierop zijn uitzonderingen:

 • (Recent) trauma
 • Constante pijn die niet afneemt in rust of bij verandering van houding
 • Recent onverklaard gewichtsverlies (> 5 kg/maand)
 • Kanker in voorgeschiedenis
 • Nachtelijke pijn
 • Algemeen onwelbevinden
 • Al langer bestaande (onverklaarde) koorts
 • Uitgebreide neurologische tekenen en symptomen

Voor de behandeling van spierklachten is geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Wanneer jouw aandoening op deze lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren).