Contusie is de medische term voor kneuzing, een spiercontusie betekent dus specifiek een kneuzing van een spier. Bij een contusie is er sprake van beschadiging in het onderhuids weefsel. Een voorbeeld van onderhuids weefsel is een spier. Een bekende spiercontusie in de sport is het ijsbeentje, hierbij krijgt iemand een harde stoot tegen de bovenbeenspier.
Last van een spiercontusie?
Oorzaak spiercontusie
Mensen lopen meestal een spiercontusie op tijdens het sporten. Een spiercontusie ontstaat door druk van buitenaf. Je kunt een spiercontusie bijvoorbeeld oplopen wanneer je een klap op je spier krijgt van een persoon tijdens het sporten of door een ongeluk. Een spiercontusie kan ook ontstaan wanneer je je hard stoot tegen een object.
Symptomen spiercontusie
- Pijn op de plaats van de kneuzing
- Zwelling op de gekneusde plek
- De spier voelt warm aan
- Er kan een blauwe plek of bloeduitstorting (hematoom) aanwezig zijn
- Stijfheid van de spier
Bij een spiercontusie ontstaat er beschadiging, waardoor er zwelling, warmte en roodheid optreedt. Dit komt omdat er door het lichaam een ontstekingsproces in gang wordt gezet voor herstel. Er is kans op een bloeduitstorting door de inwendige bloeding in de spier. Door vocht ontstaat druk in de weefsels en toename van druk stimuleert de druksensoren. Dit wordt ervaren als een pijn. Stijfheid komt meestal pas de volgende ochtend opspelen.
Wat kun je zelf doen bij een spiercontusie?
Bij een spiercontusie zijn er een aantal stappen die je zelf kunt doorlopen zodat de kneuzing goed geneest. Hierbij wordt de RICE-regel gehanteerd.
- Rust: de geblesseerde spier moet voldoende rust worden gegeven. Hiermee bedoelen we niet provoceren van de pijn, maar wel gedoseerd blijven bewegen. Dit stimuleert de doorbloeding, wat de genezing bevordert.
- IJs: koel de pijnlijke plek door middel van een coldpack minstens 10 en maximaal 20 minuten. Drie keer per dag zo’n 20 minuten is voldoende om de pijn te dempen en de vochtafvoer te stimuleren. Gebruik een droge doek tussen de icepack en het huidoppervlak.
- Compressie: eventueel drukverband aanleggen om tegendruk te geven in het blessure gebied.
- Elevatie: leg het gekneusde lichaamsdeel omhoog. Dit vermindert de zwelling en daardoor ook de pijn.
Fysiotherapie bij een spiercontusie
Een lichte spiercontusie hoeft meestal niet behandeld te worden, deze klachten zullen binnen drie weken verdwijnen. Een zware contusie heeft gemiddeld zes weken nodig om te herstellen.
In de eerste fase na het ontstaan van een spiercontusie (72 uur), is het belangrijk om de symptomen die hiermee gepaard gaan te minimaliseren. De fysiotherapeut kan hierbij assisteren door gebruik te maken van kinesiotape. Kinesiotape wordt gebruikt ter stimulatie van het afvoeren van de afvalstoffen. Er komt meer ruimte vrij tussen de huid en de onderhuidse weefsels, waardoor het vocht beter kan worden afgevoerd. Wanneer pijnklachten verminderen en de beweeglijkheid steeds beter wordt kan de belasting geleidelijk aan opgebouwd worden.
De fysiotherapeutische behandeling bij een spiercontusie kan bestaan uit:
- Oefentherapie
- Medical taping
- Mobiliseren
- Rekoefeningen
Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied spiercontusie
Afspraak inplannen
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.
Deel deze pagina