Fysiotherapie bij referred pain - uitstralende pijn

Referred pain wordt in het Nederlands ‘uitstralende pijn’ genoemd. Dit wil zeggen dat de pijn op een andere plek gevoeld wordt dan waar de oorzaak zich bevindt. De meest herkenbare uitstralende pijn is die naar de linkerschouder en linkerarm bij hartproblemen.

Hoe ontstaat referred pain?

Referred pain ontstaat door de werking van de zenuwen. Een zenuwcel ontvangt signalen van meerdere lichaamsweefsels, zowel van oppervlakkige als van diepe structuren. Tot de oppervlakkige structuren behoort de huid en de dieper gelegen structuren zijn de botten, organen, spieren en banden. De zenuwcel geleidt informatie uit het desbetreffende gebied naar de hersenen. Voor de hersenen is het een lastige taak om te onderscheiden waar de informatie precies vandaan komt.

De huid heeft heel veel zenuwuiteinden, veel meer dan de dieper gelegen structuren hebben. Dit is de reden dat de hersenen snel geneigd zijn te concluderen dat de informatie vanuit de oppervlakkige structuren komt. Dit zorgt ervoor dat je pijnklachten eerder in een bepaald huidgebied voelt in plaats van bijvoorbeeld in het orgaan of de spier waar de oorzaak ligt.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Fantoompijn

Fantoompijn is ook een vorm van referred pain. Je hoort vaker dat mensen deze pijn ervaren nadat ze een amputatie hebben ondergaan. Vreemd, aangezien het lichaamsdeel er niet meer is. Het brein is gewend om van iedere plek in het lichaam sensorische (gevoel) informatie te ontvangen. Wanneer een lichaamsdeel wordt geamputeerd komt er plotseling een einde aan die informatievoorziening. Het brein wil er dan achter komen wat er aan de hand is en gaat extra veel signalen sturen naar de plek des onheils. Dit leidt ertoe dat de stomp enorm gevoelig wordt. Tel hierbij op wat hierboven beschreven staat; het brein kan moeilijk differentiëren. Het kan dus voelen alsof het lichaamsdeel er nog steeds is. Verwarrend en ook vaak vervelend.

Referred pain, gerefereerde pijn of uitstralende pijn?

De Engelse term referred pain wordt door de meeste specialisten gebruikt. In het Nederlands kan je het ook uitspreken als gerefereerde pijn of uitstralende pijn. Pseudo-radiculaire pijn en weerpijn kan je ook tegenkomen als omschrijving van dit fenomeen.