Last van een bursitis prepatellaris?

Wat is een bursitis prepatellaris

Een buritis prepatellaris is een slijmbeurs ontsteking aan de voorzijde van de knie. Deze bevindt zich tussen de huid en de onderliggende knieschijf. De functie van een slijmbeurs (bursa) is te dienen als stootkussentje of geleider op plekken waar veel druk of wrijving plaatsvindt in ons lichaam. Het is een klein zakje dat is gevuld met een lichaamseigen vloeistof. In het geval van een itis (ontsteking) zwelt het zakje op en wordt het dikker en pijnlijk. De omliggende huid is hierbij vaak warmer en rood gekleurd.

Verschijnselen en oorzaken van een bursitis prepatellaris

Oorzaken van een dergelijke bursitis kunnen zijn; een infectie, het gevolg van een overbelasting of het stoten van de knie. Klachten die voor kunnen komen zijn: pijn, roodheid, warmte en eventueel zwelling van de voorzijde van de knie. De klacht wordt ook weleens een bidknie genoemd, omdat het veel voorkomt bij mensen die veel op hun knieën zitten/werken. Bij een infectie kunnen bacteriën via een wondje op de knie in de slijmbeurs terecht zijn gekomen, waardoor er een bacteriële ontsteking plaatsvindt.

Ook kan een bursitis ontstaan als gevolg van overbelasting. Dit houdt in dat de balans tussen belasting (krachten) en belastbaarheid (wat het weefsel aan kan) wordt overschreden. Denk hierbij aan het niet gewend zijn aan het zitten op de knieën en in bijvoorbeeld de vakantie thuis een stoepje te leggen, waarbij je meerdere uren of zelfs enkele dagen op de knieën moet werken. Met dit voorbeeld hebben we het over een bio-mechanische overbelasting, maar een mentale overlasting (stress) kan ook invloed hebben op de weefsels in ons lichaam. Maar een bursitis kan ook ontstaan door een acuut moment, zoals het stoten van je knie aan een hard of puntig object.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen bursitis prepatellaris

Klachten die zich kunnen voordoen bij een bursitis prepatellaris zijn:

  • Pijn die verergert bij drukken of steunen op de bursa (druk op de knieschijf)
  • Lokale zwelling op de knieschijf
  • Roodheid en warmte op de knieschijf
  • Beperking van met name de knie buiging
  • In het geval van een infectie, kan er een wondje zichtbaar zijn en eventueel koorts aanwezig zijn

Wat kun je zelf doen bij een bursitis prepatellaris

Om de klachten te verminderen kun je beginnen met het terugbrengen van de belasting op de knie. Denk hierbij aan het op de knieën of hurken zitten. Iets dat kan helpen tegen de pijn en zwelling is het koelen van de bursitis. Het is wel belangrijke om te blijven bewegen binnen je pijngrens. Denk hierbij aan fietsen met een niet al te zware versnelling, om de bewegingen (buiging) van de knie te blijven oefenen, spierenfunctie te behouden en vocht uit de knie af te voeren. Hierbij mag de pijnscore nooit hoger liggen dan een 3 op schaal van 10.

Fysiotherapie bij bursitis prepatellaris

Het herstel van een ontsteking kan kort, maar soms ook langer duren, afhankelijk van verschillende factoren. Bij een acute bursitis kan het lichaam zich binnen 3-5 dagen herstellen van de ergste pijn en zwelling. In geval van een lang aanwezige bursitis als gevolg van een overbelasting en ernstige beperkingen van het kniegewricht (al dan niet als gevolg van de bursitis) kan dit enkele weken tot maanden duren. De fysiotherapeut brengt in dit geval de beïnvloedende factoren in kaart en stelt in samenspraak met jouw een plan op deze belastingen terug te brengen, zodat de bursitis zich kan herstellen. In het geval van een bacteriële bursitis (infectie) kun je het besten de huisarts raadplegen. Deze zal hoogstwaarschijnlijk rust en ontstekingsremmers en/of pijnstilling voorschrijven.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Slijmbeursontsteking Deurne - Fysiotherapie Deurne - Fysio Jansen