Snelle behandeling van een hartinfarct is belangrijk, want alleen dan kan de schade beperkt worden. Cellen die geen zuurstof krijgen sterven af, dat is onomkeerbaar. Hoe eerder een afsluiting dus weer open is, hoe beperkter de schade.
Het eerste dat je krijgt toegediend (vaak in de ambulance) is een medicijn dat je kransslagaders verwijdt. Dit maakt dat je bloeddruk daalt en dat je hart minder zuurstof nodig heeft.
Eenmaal in het ziekenhuis kan het snel gaan. Doel is om de hartspier zo snel mogelijk weer van zuurstof te voorzien. Dit kan op verschillende manieren. Afhankelijk van de ernst van jouw situatie wordt de behandeling bepaald.
- Dotteren /stent: Met deze behandeling herstelt de bloedtoevoer naar de hartspier zich het snelst. De specialist brengt een slangetje naar het afgesloten bloedvat met daarop een klein ballonnetje. Dat ballonnetje wordt opgeblazen en drukt de vernauwing aan de kant. Soms wordt er hierna nog een stent geplaatst om te voorkomen dat het vat opnieuw dichtslibt.
- Bypass operatie (CABG): Wanneer de kransslagader erg vernauwd of volledig afgesloten is, dan kan het nodig zijn om één of meerdere omleidingen te maken. De snelweg wordt dan als het ware vervangen door een provinciaalweg waardoor het bloed toch op de plaats van bestemming (de hartspier) kan komen. Omleidingen worden aangelegd via een openhart operatie, het herstel duurt dus langer dan bij een dotterbehandeling.
Hoe je hartinfarct ook behandeld is, je krijgt na afloop altijd medicijnen. Deze moeten ervoor zorgen dat er geen nieuwe verstoppingen ontstaan en dat je hart in het juiste ritme blijft slaan. Welke middelen er nodig zijn, wordt per persoon bekeken. Vaak slik je ze levenslang. Er wordt een keuze gemaakt uit de volgende medicijngroepen:
- Plaatjesremmers: Deze zorgen ervoor dat het bloed minder snel klontert.
- Bloeddrukverlagers: Deze ontlasten het hart en verlagen de bloeddruk door vocht af te drijven, het hart minder te laten pompen of door de bloedvaten wijder open te zetten.
- Bèta-blokkers: Hartslag en bloeddruk worden hiermee laag gehouden waardoor het risico op hartritmestoornissen en hartfalen beperkt wordt.
- Cholesterolverlagers: Wanneer er minder cholesterol in het bloed zit, zal het zich ook minder snel afzetten.
Naast medicatie is een gezonde leefstijl belangrijk. Door het juiste te eten en voldoende te bewegen verklein je het risico op recidief aanzienlijk. Om je op weg te helpen met deze leefstijl, kan je een hartrevalidatieprogramma volgen. Dit is een programma dat meestal in een groep plaatsvindt en dat zes tot twaalf weken duurt. Je krijgt hier informatie over het maken van de juiste keuzes en je werkt onder begeleiding van een fysiotherapeut aan je conditie. Je leert je grenzen opnieuw kennen en werkt aan het hervinden van vertrouwen in je lichaam.