Burn-out en fysiotherapie

Burn-out is een term die je vandaag de dag om de oren vliegt. Al enige tijd is het volksziekte nummer één, zo’n 17,3 procent van de beroepsbevolking kampt ermee. Eén op zes, dat is een flink percentage maar nog niets vergeleken bij de geluiden die momenteel opgaan onder scholieren.

Uit peilingen blijkt dat door de coronamaatregelen maar liefst 80 procent van de scholieren tegen een burn-out aan zit. Hoewel dit schrikbarende percentage niet voortkomt uit een gestandaardiseerd onderzoek, is het een gegeven dat het onderwerp leeft. Reden dus om je uit te leggen wat een fysiotherapeut kan betekenen bij burn-outklachten.

Stress

Iedereen heeft wel eens stress en dat is maar goed ook. Het is namelijk een lichamelijke reactie op gevaarlijke situaties. De hartslag en ademhaling versnellen zodat er meer zuurstof naar de spieren gaat. Zonder stress zou de mensheid allang uitgestorven zijn, maar zoals met alles is het alleen goed wanneer je het met mate hebt. Langdurige stress kan leiden tot ziekte; burn-out.

Zijn overspannenheid en burn-out hetzelfde?

Vroeger waren mensen overspannen, tegenwoordig burn-out. Je zou denken dat de term veranderd is, maar dat is niet zo. Ja, er zijn overeenkomsten tussen beide, maar ook verschillen. De allergrootste verschillen zijn ontstaanswijze en hersteltijd.

De acute klachten van overspannenheid lijken veel op die van een burn-out maar zijn vaak minder intens. Een burn-out is vaak het gevolg van een verwaarloosde of genegeerde overspannenheid. Maar, een burn-out heeft vaak ook een diepere oorzaak. Het wordt meestal veroorzaakt door jarenlang over je grenzen gaan. En omdat je dit al je hele leven doet, is een burn-out lastig te herkennen en te voorkomen. Daarentegen is er bij overspannenheid meestal een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Herstel van een overspannenheid duurt meestal een week of zes, bij een burn-out is dit veel langer.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wanneer stress een burn-out wordt

Een burn-out ontstaat dus geleidelijk, door een langdurige disbalans tussen belasting en belastbaarheid. In eerste instantie zal je niet in de gaten hebben dat het gebeurt, tot je op een punt komt waarop je de klachten die erdoor veroorzaakt worden niet meer kunt negeren. Kenmerkend zijn spierpijn in nek, schouders en rug, hoofdpijn, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, concentratieklachten, slaapproblemen en allesoverheersende moeheid.

Burn-out, en dan?

In veel gevallen word je met burn-outklachten naar een psycholoog of de praktijkondersteuner van de huisarts verwezen. De therapie die je daar krijgt richt zich met name op het veranderen van je gedachten en focus; cognitieve gedragstherapie. Erg belangrijk omdat hiermee het probleem bij de wortels wordt aangepakt, maar wat te doen met de lichamelijke klachten? Die zijn de reden dat jij je letterlijk niet lekker in je vel voelt.

Burn-out en fysiotherapie | Fysio Jansen geeft uitleg

Burn-out; een aanslag op lichaam en geest

Een fysiotherapeut kan je helpen bij een groot deel van de burn-out gerelateerde klachten. Lichaam en geest vormen één systeem dus door je te richten op lichamelijk welbevinden werk je ook aan je geestelijke status. In eerste instantie heb je vooral rust nodig, je staat zowel mentaal als fysiek ver in de min, er moet ruimte zijn voor herstel. De kunst is om niet te blijven hangen in deze absolute rust maar beetje bij beetje weer activiteiten op te pakken.

De fysiotherapeut helpt je vertrouwen hervinden

Door de roofbouw die je lange tijd op je lichaam hebt gepleegd, is je conditie waarschijnlijk achteruitgegaan. Het weer opbouwen hiervan zal je voldoening geven, mits je dit in het juiste tempo doet. Als je het goed aanpakt dan zal het vertrouwen in je lichaam beetje bij beetje terugkomen. Een fysiotherapeut is de aangewezen persoon om je hierbij te begeleiden.

Wat de fysiotherapeut verder kan doen bij burn-out

Behalve een verslechterde conditie is er vaak ook sprake van pijnlijke spieren. Deze kunnen symptomatisch behandeld worden met bijvoorbeeld dry needling of triggerpointmassage. Tot slot is er ook nog het gegeven dat je het voelen van je lichaam een beetje kwijt bent, je hebt tenslotte zo lang allerlei signalen genegeerd dat je lichaam denkt dat dat normaal is. Een fysiotherapeut kan je weer helpen bij het terugvinden van je lichaamsbesef.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of ben je op zoek naar hulp bij het overwinnen van een burn-out? Neem dan contact met ons op, we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.